0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov7. 8. 20045 minut

Tajemství klubu pohostinných

Fotografie: Někdy je to sázka do loterie, ale dobře se na to vzpomíná. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Někdy je to sázka do loterie, ale dobře se na to vzpomíná. Foto Profimedia.cz / Corbis
Fotografie: Někdy je to sázka do loterie, ale dobře se na to vzpomíná. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Jezdit na zajímavá místa levně a navíc s jistotou, že mě tam čeká byt a pomocná ruka přátel – to je trend moderního cestovatelství, který se už uchytil i v České republice. Vypadá to neuvěřitelně, ale přitom je to v podstatě snadné.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Věk, koníčky, zvířata

Oldřich Neuberger (22) vyrazil před pěti lety se svým kamarádem na okružní cestu po Francii. Byla to jejich první velká cesta: s batohem a mapou si vytyčili předběžnou trasu, pak se postavili ke krajnici, natáhli ruku se zdviženým palcem a čekali, kdo zastaví. Za česko-německými hranicemi na ně čekalo milé překvapení: místní často stavěli a nabízeli všemožné informace i pomoc. Ve Francii pak při stopování narazili na sympatického řidiče. „Ten kluk se nabídl, že nám ukáže oblast v horách, kde bydlí, a že u něj můžeme i přespat,“ říká Oldřich. „Váhali jsme, protože jsme toho člověka neznali, ale nakonec jsme s ním jeli,“ říká Oldřich. Po společné večeři jim pak hostitel odhalil tajemství klubu pohostinných.

Hospitality club je systém, do něhož se na internetu (www.hospitalityclub.org) může zdarma zapojit kdokoli. Sdružuje lidi, kteří rádi cestují a kteří mohou nabídnout pomoc jiným cestovatelům. Ta pomoc může mít nejrůznější tvář – od zápůjčky bytu přes bezplatný nocleh na podlaze ve spacím pytli až třeba po procházku s hosty po městě a rozhovor…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc