Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Podpora pro Františka Bublana

Zdálo se to jako příliš dobrá zpráva, než aby mohla být pravdivá. V nové vládě se ministrem vnitra nestal ani předlistopadový bachař, ani řadový poslanec, ani bezbarvý úředník – namísto toho premiér Gross ukázal na muže s tou nejlepší pověstí. Nestraník, signatář Charty 77 a poslední tři roky ředitel civilní rozvědky František Bublan je ten správný muž, který by mohl obnovit důvěryhodnost policie i celého resortu.

Fotografie: Dokáže to? Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Dokáže to? Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Zdálo se to jako příliš dobrá zpráva, než aby mohla být pravdivá. V nové vládě se ministrem vnitra nestal ani předlistopadový bachař, ani řadový poslanec, ani bezbarvý úředník – namísto toho premiér Gross ukázal na muže s tou nejlepší pověstí. Nestraník, signatář Charty 77 a poslední tři roky ředitel civilní rozvědky František Bublan je ten správný muž, který by mohl obnovit důvěryhodnost policie i celého resortu.

Jediný si nezadal

Nad životopisem Františka Bublana napadá jedno jméno: Joachim Gauck, východoněmecký pastor, jenž se neohnul před tamními komunisty a později stanul v čele úřadu, který zpřístupňuje svazky tajné policie Stasi. Pravda, František Bublan je v 54 letech o něco mladší než Gauck a nevystudoval evangelickou, ale katolickou teologii, zato s materiály bývalé StB se po listopadu setkával víc než dost – od roku 1991 pracoval v demokratické kontrarozvědce, dnešní BIS.

Tajnými službami prošel František Bublan bez újmy na cti. Nejdříve se věnoval náboženským sektám, v druhé polovině devadesátých let byl zástupcem ředitele brněnské expozitury BIS (jedné z mála, které se vyhnuly skandály a vnitřní spory), tři roky pracoval jako šéf zahraniční sekce BIS. Do chvíle, než Bublan přestoupil do rozvědky, lze o něm v médiích najít jedinou zmínku. Figuruje na seznamu jedenaosmdesáti osobností, jež v roce 2000 podepsaly protest proti návrhu volebního zákona…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].