Často hledáte, jak…
Obálka vydání 32/2004
32/2004 • 31. 7. – 7. 8. 2004

2004/32

Zahraničí

Rozhovory

Občanskou válku nelze vyloučit

Kateřina Šafaříková

Rámeček
Morgan Tsvangirai (52) je zakládajícím členem a předsedou zimbabwské opoziční strany Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Pochází z dělnické rodiny a sám dlouho pracoval v dolech. V osmdesátých letech působil jako hornický odborář a později se stal předákem celonárodního kongresu odborových svazů. Výrazně na sebe upozornil na konci 90. let, kdy organizoval sérii protestů proti zvyšování daní. V roce 1997 na něj byl spáchán první ze tří pokusů o atentát. O dva roky později stál u zrodu MDC, které se deklaruje jako sociálně demokratická alternativa vůči autoritativní politice vládní strany Zanu-PF. Od parlamentních voleb v roce 2000, kdy MDC zaznamenalo největší úspěch opoziční strany v historii Zimbabwe, se Tsvangirai stává hlavním vyzývatelem prezidenta Roberta Mugabeho a v jeho očích nepřítelem státu číslo jedna. Pro Západ je naopak respektovaným partnerem, jehož výpovědi o situaci v Zimbabwe svobodný svět přejímá. Je pravidelně terčem útoků v režimních médiích, několikrát byl vězněn a před dvěma lety, v roce prezidentských
voleb, byl obviněn z vlastizrady, za niž je až hrdelní trest. Verdikt měl padnout před dvěma týdny – těsně po našem utajeném setkání na zahradě jednoho domu v zimbabwské metropoli – soud však byl náhle odložen. Morgan Tsvangirai je ženatý, má šest dětí a žije z peněz strany.
Konec rámečku

V těchto dnech probíhá proces, v němž jste obviněn z „vlastizrady“. Jak to může
dopadnout?

Naše soudnictví není nezávislé na politické moci, a tak je velmi těžké něco odhadnout.

Kultura

Chytrý pop a hloupé řeči

Hynek Just

S batůžkem proti manipulacím

Radovan Holub

Ten, kdo by hledal společného jmenovatele filmů letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti, by patrně nepřehlédl velmi silný trend demýtizovat věci kolem nás a odpor ke všem druhům manipulace. Jedním z prvních domácích filmů, který tu běžel, byl Český sen Víta Klusáka a Filipa Remundy o stavbě fiktivního obchodního domu. „Zahájení provozu nového supermarketu si pravý Čecháček nenechá ujít, vezme si svůj spacák a čeká, až se otevře,“ poučuje v něm režisérskou dvojici zkušený reklamní agent. U diváků ta věta vyvolala salvy smíchu. Během konání festivalu desítky tisíc návštěvníků přespávají ve spacích pytlích ve školách a parcích. Na zbrusu nové zboží za skvělé ceny tu ale nikdo nečeká, batůžkáři milují filmy jakéhokoli stáří, které jdou pod povrch věcí. S „pravými Čecháčky“ mají společnou jen hlavu na krku.

Zázraky podle Cieslara

Viktor Šlajchrt

Léto s hořícím andělem

Jaroslav Pašmik

Divadlo uprostřed léta si český divák spojí většinou se shakespearovskými slavnostmi na Pražském hradě. Na renesančním zámku Kratochvíle nedaleko Českých Budějovic ale stranou pozornosti probíhá v mnohém zajímavější a originálnější akce. Divadelní projekt Kratochvílení, který tu každoročně pořádá jihočeské alternativní Divadlo Continuo, má kromě romantických zámeckých kulis jedinečný punc uměleckého setkání a atmosféru dýchající neomezenou fantazií.

Mimochodem

Viktor Šlajchrt