Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Celebrity dřív nepouštíme

Bezpečnostní opatření vůči zájemcům o cestu do USA vzbuzují všeobecný rozruch, který se nevyhnul ani Česku. Řadu z nich totiž nejde jen tak pochopit a přijmout jako logickou obranu proti hrozbě teroru. O zbytečných šikanách a trapném ponižování žadatelů o víza na ambasádě Spojených států v Praze jsme přinesli reportáž v jednom z minulých čísel (Lucie má u Američanů přednost, Respekt č. 29/2004). O vyjádření k zážitkům autora Respekt požádal generálního konzula USA Richarda H. Appletona.

Proč je procedura vystavení amerického víza tak náročná a nepříjemná?

Máme problém. Jmenuje se 9/11, kdy letadla nalétávala do domů a bylo hodně škod. To vyústilo v přijetí nových zákonů, které vyžadují zejména dvě věci. Za prvé, aby co nejvíce lidí prošlo pohovorem. Předtím se to týkalo deseti procent, dnes devadesáti. Druhá věc je, že všichni žadatelé o jakýkoli typ víza musí odevzdat otisky prstů. Ale i tak to v Praze zvládáme: máme čekatele na devět dní dopředu, v Paříži je to devět týdnů.

Proč musíme sdělovat výši našeho konta?

Americké zákony požadují, aby žadatel o turistické vízum prokázal, že má vůli vrátit se domů, že nezůstane v USA. Jak to udělat? Když nám člověk řekne, že má doma děti, a proto se chce vrátit, je to v některých kulturách pravda, v jiných kulturách spíše důvod zmizet. Proto se ptáme, jestli mají žadatelé práci, jaký mají majetek a podobně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].