Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Fotografie: MC Panjabi. Foto: archiv • Autor: Respekt
Fotografie: MC Panjabi. Foto: archiv • Autor: Respekt

Program třetího ročníku jednodenního festivalu taneční hudby Creamfields, který proběhne na letišti v Roudnici nad Labem v sobotu 6. 8., je podobně jako v minulých letech nabitý světovými esy.

Coby hlavní hvězda dorazí rozzlobení newyorští aktivisté a legenda rapu říznutého hardcorem Public Enemy. „Rap je černošská CNN,“ říká s oblibou hlavní osobnost skupiny Chuck D. Ale tato instituce podle něj funguje poslední dobou špatně. „Rap byl anti-elitistický a nevytahoval se na masy. Nyní se dostává do služeb korporací,“ vysvětluje Chuck D. Proti tomu jeho kapela samozřejmě bojuje. Vydává desky na internetu, zakládá internetové rádio, které má být protiváhou americkým rádiím vlastněným korporacemi, a dává prostor pro realizaci svým fanouškům, kteří například vytvořili obal jejich poslední desky Revolverlution, a dokonce se podíleli na několika skladbách.

Na festivalu zahraje kromě newyorských hvězd také známý britský rapper s asijskými kořeny MC Panjabi (na snímku). Mírnější polohy jemných atmosférických nálad, střihnutých tangem a zběsilými elektronickými smyčkami, předvede britská kapela Goldfrapp a holandští Junkie XL zkombinují taneční hudbu s rockovou smrští (kritici je přirovnávají k The Prodigy nebo Chemical Brothers).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].