Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Hammid. Foto: archiv A. Hackenschmieda • Autor: Respekt
Fotografie: Hammid. Foto: archiv A. Hackenschmieda • Autor: Respekt

Je to jen půl roku, co v Praze proběhla první významnější retrospektiva filmaře a fotografa Alexandra Hackenschmieda, a bohužel je to také poslední, které se dožil. Legendární průkopník avantgardní kinematografie, jehož slavné Whitney Museum of American Art v New Yorku zařadilo mezi nejvýznamnější americké umělce minulého století, zemřel před týdnem ve Spojených státech ve věku 97 let.

Každý, komu se v posledních letech poštěstilo hovořit s panem Hammidem – jak si začal říkat ve Státech –, užasl nad jeho vitalitou. Ve svém bytě s výhledem na Central Park starý muž nadšeně hovořil o filmu a o milovaném New Yorku, pobaveně vyprávěl o svých sousedech milionářích: tak prestižní adresu si dnes těžko může běžný nájemník dovolit, on zde však bydlel jen za pár dolarů činže díky výhodné nájemní smlouvě uzavřené těsně po druhé světové válce. K natočení rozhovoru pro Respekt se bohužel přemluvit nenechal; tvrdil, že nemá co zajímavého říct.

Alexandr Hackenschmied-Hammid emigroval z Prahy těsně před příchodem nacistů, podílel se totiž na slavném filmovém dokumentu Krize, zachycujícím dny kolem Mnichova. Od začátku podle svých slov věděl, že chce do Spojených států, které pro něj byly ideálem svobody a místem, kde se dějí fascinující věci. Stejnou lásku k této zemi a k New Yorku má mimochodem i jeho celoživotní přítel, fotograf Jan Lukas, který jej v šedesátých letech do Nového světa…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].