Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Edwardsi, hlavně se usmívej

Fotografie: Je podobný Kennedymu? Tak trochu. Foto Grant Halverson • Autor: Respekt
Fotografie: Je podobný Kennedymu? Tak trochu. Foto Grant Halverson • Autor: Respekt

„Posláním viceprezidenta je zastoupit hlavu státu v případě, že se jí něco stane,“ vysvětlil komentátor televizní stanice MSNBC a pokračoval: „Já si Johna Edwardse jako prezidenta představit nedokážu.“ Tím vystihl potíž, kterou kdekdo v Americe cítí po zprávě, koho si demokratický prezidentský kandidát John Kerry vybral za svou dvojku pro listopadové volby. Viceprezident je v USA spíše rezervou pro případ nouze a jeho vliv záleží na vůli šéfa Bílého domu. Nepředvídatelné okolnosti se ovšem stávají, a tak se velení americké administrativy dříve už ujal třeba viceprezident Lyndon Johnson.

Podle rozboru, jak kdo zvedal ruku při různých hlasováních, je Edwards čtvrtým nejlevicovějším členem Senátu – prvním není nikdo jiný než John Kerry, který se ovšem dnes snaží vystupovat spíše jako člověk politického středu. Edwards nemá zkušenosti se zahraniční politikou, jenže touhle kartou Republikáni moc mávat nemůžou, protože George W. Bush v roce 2000 znalostmi v této oblasti také neoslňoval. Edwards je proti zákazu potratů, pro vyšší ekologické standardy a kontrolu držení zbraní, vystupuje proti daňovým škrtům. I když odsouhlasil Bushovi vyslání vojsk do Iráku, hlasoval proti vyčlenění potřebných finančních prostředků na tuto válku.

Hlavním mínusem je však to, že má za sebou jen jedno funkční období v Senátu. Jeho profese úspěšného právníka nepatří v Americe, zavalené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].