Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kdyby se to stalo, neuhneme

Rámeček
JAN KASL se narodil roku 1951 v Praze. Po studiu architektury na ČVUT pracoval jako projektant. Hned v prvních demokratických volbách se stal pražským zastupitelem, roku 1998 byl zvolen primátorem hlavního města, po čtyřech letech však z funkce odešel, protože nesouhlasil se slabým bojem magistrátu s korupcí. V letech 1991–2002 byl členem ODS, pak založil stranu Evropští demokraté, která před několika dny (v koalici se Sdružením nezávislých kandidátů) dosáhla výrazného úspěchu ve volbách do Evropského parlamentu. Jan Kasl je podruhé ženatý, z prvního manželství má tři dcery.
Konec rámečku

Josef Zieleniec před volbami do Evropského parlamentu prohlásil, že pro koalici Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté (SNK-ED) není důležitý jen výsledek, ale i „volební poselství“. To zní až magicky. Jaké poselství?
Šlo nám především o to prolomit rigidní politickou scénu. Lidé chtějí změnu a bylo důležité ukázat, že k tomu může dojít navzdory tomu, že nemáte za sebou poslance a bohatého sponzora. To je to poselství.

Fotografie: Jan Kasl. Foto: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Kasl. Foto: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Rámeček

JAN KASL se narodil roku 1951 v Praze. Po studiu architektury na ČVUT pracoval jako projektant. Hned v prvních demokratických volbách se stal pražským zastupitelem, roku 1998 byl zvolen primátorem hlavního města, po čtyřech letech však z funkce odešel, protože nesouhlasil se slabým bojem magistrátu s korupcí. V letech 1991–2002 byl členem ODS, pak založil stranu Evropští demokraté, která před několika dny (v koalici se Sdružením nezávislých kandidátů) dosáhla výrazného úspěchu ve volbách do Evropského parlamentu. Jan Kasl je podruhé ženatý, z prvního manželství má tři dcery.

Konec rámečku

Josef Zieleniec před volbami do Evropského parlamentu prohlásil, že pro koalici Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté (SNK-ED) není důležitý jen výsledek, ale i „volební poselství“. To zní až magicky. Jaké poselství?

Šlo nám především o to prolomit rigidní politickou scénu. Lidé chtějí změnu a bylo důležité ukázat, že k tomu může dojít navzdory tomu, že nemáte za sebou poslance a bohatého sponzora. To je to poselství.

Vy nemáte žádného většího sponzora?

Bohužel ne. Peníze jsme složitě vybírali, každý subjekt dal dva miliony, dohromady to bylo asi sedm a půl milionu. Volby nás stály o šest set tisíc víc.

Je výsledek voleb pro vás překvapením?

Jsem maximalista, uvažoval jsem až o čtyřech pěti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].