Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Náš los chce do tajgy

Fotografie: Král lesa se vrátil - ale kde tady najít vrby, buky a jeřáby? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Král lesa se vrátil - ale kde tady najít vrby, buky a jeřáby? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Opuštěná, sněhem zapadaná krajina Šumavy poskytla i tuto zimu milovníkům přírody důvod k nadšení. Stopy ve sněhu totiž prozradily, že tady přečkalo další rok bez úhony několik zástupců kriticky ohrožené zvěře. V mokřadech třeba mohutný los evropský a v zalesněných kopcích zase velká kočkovitá šelma – rys ostrovid. Příběh jejich práva na trvalý pobyt v Čechách ale na svůj šťastný konec teprve čeká.

Kudy kráčí los

„Je to pro nás radost, že právě tady máme tak vzácná zvířata,“ říká na adresu losa a rysa Petr Balda ze správy Chráněné krajinné oblasti Šumava. Každou zimu ve svém volném čase vyráží pan Balda s běžkami do terénu a mapuje, kolik těchto zvířat vlastně u Lipenské přehrady přebývá. Tento rok napočítal pět kusů, na celé Šumavě by jich mělo být něco kolem dvaceti. Pár jich také žije na Jindřichohradecku a okolo Třeboně, los byl prý k vidění i poblíž Nymburka a svou nezvyklou obrovitostí (v kohoutku dosahuje výšky 170 centimetrů) vyděsil několik výletníků poblíž Telče.

Mohutný paroháč přitom žil v Čechách od pradávna. V 17. století jej ale lidé vyhubili a druh pak přežíval už jen v sibiřské tajze a na severu Evropy. V průběhu sedmdesátých let minulého století se ovšem někteří zástupci tamní populace dostali přes Polsko zpátky do Čech. „V té době neměl v cestě ještě takové bariéry, jako je především dálnice z Prahy do Brna, takže mu nic nebránilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].