Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Česko in natura

Resty, které musíme vyřešit před vstupem do Evropské unie, neubývají, naopak. Parlament totiž odmítl zákon, který zavádí v Česku evropský systém ochrany přírody známý jako Natura 2000. Stalo se tak i přesto, že stát Naturu přijmout musí a za prodlení mu hrozí astronomické pokuty. Jak tedy chce vláda a poslanci postupovat dál?

Tři miliony korun denně

Projekt zvaný Natura 2000 začal vznikat už počátkem devadesátých let a přinesl do Evropy bez nadsázky revoluční změnu. Vědci sestavili seznam ohrožených druhů zvířat a rostlin a soupis jejich stanovišť. Členské státy Unie pak rozhodly, že na těchto územích bude mít ochrana přírody přednost před ekonomickými aktivitami. To byla předtím výsada jen přírodních rezervací. Teď se tak může dít třeba na periferii velkého města. Členské země si navíc dodržování pojistily tím, že systém spadá pod dohled Evropské komise a Evropského soudu, které jsou imunní vůči místním lobby.

Od předloňska vyrazilo v Česku do terénu přes šest stovek expertů a výsledkem je mapa všech lokalit, které je třeba podle regulí Unie chránit. Práce ještě není hotová, předběžně z ní ale vyplývá, že bychom v rámci Natury 2000 měli bez nároků na ministerské výjimky chránit zhruba 18 % území státu oproti dnešním patnácti. Průměr EU je asi 13 %, některé menší, hustě osídlené státy (Nizozemsko, Dánsko) mají přes dvacet. Opoziční ODS, hlavně jejím hejtmanům, připadá tato hodnota příliš vysoká. Bruselské regule totiž říkají, že pokud stát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].