Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Zdá se to neuvěřitelné, ale nekonečný příběh prodeje ruského dluhu má na kontě další překvapení. „Nejsme to my, kdo chce vyrovnat zbytek pohledávek prostřednictvím firmy Falkon – s tou nabídkou přišla česká strana,“ sdělil minulý týden Respektu náměstek ruského ministerstva financí Sergej Kolotuchin. „Nepočítáme s účastí na jakémkoli vypořádání ruského dluhu u České republiky,“ řekl v rozhovoru pro ruské Finnancovyje Izvestija tiskový mluvčí společnosti RAO JES Andrej Jegorov. To jsou novinky. Česká vláda tvrdí v obou případech opak, takže někdo tady lže.

Když v květnu prasklo, že se Špidlův kabinet chystá k další „ruské“ transakci přes podezřelou firmu Falkon, tvrdili ministři, že si tohoto prostředníka přeje Kreml. „Tak to bylo na vládě prezentováno,“ vzpomíná vicepremiér Petr Mareš na zprávu z moskevské cesty šéfa diplomatů Cyrila Svobody. „Těžko teď můžu komentovat opačné tvrzení ruské strany.“

Snaha českých i ruských úřadů připsat nápad s účastí Falkonu na konto protistrany se dá lehce pochopit: nikdo zřejmě nechce být spojován s neprůhledným podnikem, který sice pohazuje miliardami, ale sídlí v levné unimobuňce kdesi na periferii švýcarského maloměsta. Nikdo nechce být spojován s firmou, jejíž vstup rozmlouvají vládě současné tajné služby kvůli podezření na dlouhé prsty mafie někdejších totalitních tajných služeb a z praní špinavých peněz.

To všechno a ještě mnohem víc jsme tady…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].