Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pejzatý Jeruzalém

Fotografie: V Jeruzalémě přibývá ulic, v nichž se o šabatu nesmí jezdit. Foto Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: V Jeruzalémě přibývá ulic, v nichž se o šabatu nesmí jezdit. Foto Milan Jaroš • Autor: Respekt

Z nedávných voleb v Izraeli vzešla poprvé v historii koalice bez ultraortodoxních stran, nicméně stoupencům radikálního výkladu Tóry se podařilo skórovat v rámci lokální politiky. Bývalý starosta Jeruzaléma Ehud Olmert se stal ministrem průmyslu a obchodu v nové vládě Ariela Šarona. Na uvolněné křeslo dosadil dosavadního místostarostu pro plánování a rozvoj: ultraortodoxního Uriho Lupolianského, podsaditého muže s pejzy a v kaftanu, který se pod svým vousem mile usmívá – a prosazuje zájmy ultraortodoxní části obyvatel.

Dnes má kino zavřeno

Mnozí lidé v Izraeli se domnívají, že se hlavní město stává metropolí židovského fundamentalismu. Lupolianski to odmítá. „Je ironické, že právě ti, již zastávají liberální názory, mě odsuzují. A to jen kvůli mému životnímu stylu,“ prohlásil nedávno tento muž, který měl na radnici dlouhá léta na starosti výstavbu. „Budování obytných čtvrtí pro ultraortodoxní je mou prioritou,“ řekl už při nástupu do funkce v roce 1996. Svá slova dodržel. Koncem 90. let smetl se stolu plán výstavby průmyslové zóny korporace Intel. Vznikly by tak stovky pracovních míst, on však návrh zamítl s odůvodněním, že není ekologický. A hle, na pozemcích se nyní staví čtvrť pro ultraortodoxní obyvatele.

Charedi, jak se ultraortodoxním říká, jsou spolu s Araby nejchudší vrstvou ve městě. Ovšem mohou si za to sami. Jejich prioritou zůstává…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].