Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Hra na Stvořitele

Ne, nechystá se stvoření nové formy života, jak o tom referovaly nepřesné agenturní zprávy, přesto jsou zamýšlené experimenty J. Craiga Ventera a Hamiltona O. Smithe pozoruhodné a znepokojující. Problém nespočívá ani tak v pokusech samotných, jako spíše v tom, k čemu mohou vést v budoucnu – od uvolnění etických pravidel v celé molekulární biologii až po riziko vzniku nových biologických zbraní.

Oba vědci chtějí odstranit z jednobuněčného organismu Mycoplasma genitalium veškerý genetický materiál. Pak do buňky vpraví synteticky připravený chromozom. Nebude obsahovat všechny geny původní bakterie, ale pouze ty, o nichž předchozí výzkum zjistil, že jsou nezbytné k přežití a rozmnožování. Jde o něco více než polovinu původní genetické informace. Dokáže-li organismus s touto minimální sadou genů skutečně žít, bude jej pak možné snadno účelově upravovat vkládáním dalších genů.

Vložení genu do živé buňky není ničím novým, biologové to dovedou a běžně to dělají již řadu let. Ještě nikdo však nezkusil tak rozsáhlou manipulaci: odstranit z buňky všechny geny a nahradit je vlastní sadou. Pokud se pokus povede, nepůjde sice o novou formu života, ale o formu života částečně uměle reprodukovanou. I to je velký průlom.

Slova zaklínadel

Vkládání genů do existujících organismů je do značné míry hrou naslepo. Vědci jsou při tom v situaci člověka, který odposlechl slova v neznámém jazyce a dovede je vyslovit, nezná však všechna mluvnická pravidla.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].