Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jsme lidé kulatí, nebo špičatí

Než se objevil ve filmu Davida Ondříčka Samotáři, byl Ivan Trojan hlavně divadelní herec (Dejvické divadlo). Po roli šíleného Ondřeje v Samotářích se pro něj otevřel i filmový svět. A to dokořán. Nedávno dokončil dva filmy, v obou hraje hlavní roli. První z nich - Musím tě svést Andrey Sedláčkové (Oběti a vrazi). Režisérka ho obsadila do hlavní role - manžela Ivany Chýlkové. Zdeněk Tyc přizval Trojana k natáčení filmu Smradi. Opět hraje manžela, tentokrát stojí po boku Petry Špalkové. Tyc si vybral scénář Terezy Boučkové. Manželé nemohli mít děti a rozhodli se pro adopci. Nejprve si z ústavu vzali poloromského chlapce, poté romského. Až po osvojení se jim narodil vlastní syn. Na vesnici, kde si lidé „koukají až do kuchyně“, rodina vzbuzuje xenofobní nálady.

Říkáte o sobě, že máte neustále potřebu všechno ihned hodnotit a řešit. Nyní jste dotočil dva filmy. Jaký z nich máte pocit?

Tentokrát se k nim nemůžu vyjádřit, protože svůj podíl na nich jsem sice dokončil, ale ani jeden z nich jsem dosud neviděl.

V „Musím tě svést“ hrajete manžela úspěšné političky, který se chce rozvést. To ona odmítá, aby si nepoškodila kariéru. A vaše filmová postava vymyslí lest - má ji svést váš přítel. Čím vám byla role blízká?

Jsou to tři věci, mezi které bych dal rovnítko. Scénář, režisérka a složení herecké trojky. Moje postava se jmenuje Karel. Na Karlovi mě bavila jeho nejednoznačnost. Není jasné, jak to celé vlastně myslí. Je v něm určité tajemství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].