Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Odkaz lorda Mountbattena

Se sloganem, že Indie je největší demokracií světa, se setká návštěvník této země už na jejích hranicích - je-li povahou dobrodruh a cestuje po pevnině. Musí se ovšem pozastavit nad tím, že na třítisícikilometrové hranici Indie s Pákistánem najde jediný fungující silniční přechod. Mimoděk tak naráží na odkaz události, od níž minulý čtvrtek uplynulo půl století: 14. srpna 1947 byla korunní kolonie Britská Indie rozdělena na dva samostatné státy - Indii a Pákistán. Co nám toto dědictví říká dnes?

Stát z rýsovacího prkna

Období po studené válce poznamenaly národnostní a náboženské konflikty. Přesuny obyvatel, etnické čistky, rýsování hranic, to vše jako by spustil teprve chaos po krachu čtyřicetileté strnulosti. Jenže právě Indie dokládá něco jiného: již před padesáti lety vznikl stát na rýsovacím prkně - ve chvíli, kdy se ukázalo, že soužití hinduistů a muslimů v jednom celku není možné. Pro názornost pár bodů z historie.

Roku 1885 vznikl Indický národní kongres, strana zastupující hinduisty. Roku 1906 byla založena Muslimská liga, strana hájící zájmy muslimů: ta v květnu 1929 vyslovila požadavek na federalizaci Indie podle náboženského klíče a v březnu 1940 žádala vytvoření suverénního státu indických muslimů. Ve volbách do Ústavodárného shromáždění v roce 1946 jasně zvítězily Kongres a Liga - a za měsíc propuklo v Bengálsku první náboženské krveprolití, které si vyžádalo desítky tisíc obětí. Když násilí nekončilo, dokonce i Mahátma Gándhí a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].