Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

To není film

Generálnímu řediteli AB Barrandov Václavu Marhoulovi zazvonil minulé pondělí ráno mobilní telefon. „Musím s tebou mluvit,“ oznámil mu povědomý hlas. Ten samý den večer Pavel Přerovský, člen představenstva firmy Moravia Steel, která Barrandov z osmdesáti procent vlastní, Marhoulovi lakonicky oznámil, že má „padáka“. O den později zasedl sám Přerovský do ředitelského křesla, které musel Marhoul už podruhé ve svém životě nedobrovolně opustit.

Dojná kráva

První vyhazov proběhl v roce 1994. Jako náplast dostal Marhoul od tehdejšího představenstva nabídku, aby se stal šéfem nově zřizované barrandovské pobočky v Hollywoodu. Odmítl to jako „trafiku“ a vymyslel plán na nákup většinového podílu Barrandova. Na to ale potřeboval peníze a banky, které jeho projekt nenadchl, mu půjčit nechtěly. Až po delším hledání objevil tehdy málo známou finanční skupinu severomoravských železářů 1. Silas, která potřebných sto padesát milionů na celou operaci poskytla. Dohoda byla jasná: Marhoul skoupí pro Silas tříčtvrtinový podíl a dostane za to zpět ředitelské křeslo a přes třicet procent akcií k tomu.

Všechno fungovalo až do konce roku 1995, kdy se Silas rozhodl koupit prostřednictvím své dceřiné společnosti Moravia Steel Třinecké železárny. (Během té doby se ovšem na Barrandově změnila majetková struktura: po navyšování základního jmění získala 1. Silas osmdesát procent a Marhoulův podíl klesl na dvacet.) Fond národního majetku ovšem po špatných zkušenostech s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].