Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

K čemu se přiznal Asahara

Na první pohled nemá teroristický útok na vlak u amerického Phoenixu z minulého pondělka pranic společného s případem japonské náboženské sekty Ómu šinrikjó, která v březnu zaútočila bojovým plynem sarinem na tokijské metro: zemřelo 11 lidí a přes 5 000 se přiotrávilo (podrobně viz Respekt 24/95). Jedna souvislost tu ale přece jenom je.

Na první pohled nemá teroristický útok na vlak u amerického Phoenixu z minulého pondělka pranic společného s případem japonské náboženské sekty Ómu šinrikjó, která v březnu zaútočila bojovým plynem sarinem na tokijské metro: zemřelo 11 lidí a přes 5 000 se přiotrávilo (podrobně viz Respekt 24/95). Jedna souvislost tu ale přece jenom je.

Od Koreshe po Asaharu

Podobně jako liberální Amerika, i Japonsko - kterému ostatně po porážce ve druhé světové válce nadiktovali novou ústavu, jež v vstoupila v platnost v květnu 1947, právě Američané - má problémy s uplatňováním zákonů, které by umožňovaly tvrději zasáhnout proti organizovaným skupinám. Jde o to, že odborníci se obávají zejména případného zneužití těchto zákonů proti politickým odpůrcům.V USA se tento jev ukázal už na případu sekty Davida Koreshe (Respekt 18/93). Členem protivládních ozbrojených milic byl jistou dobu i oklahomský atentátník z letošního 19. dubna Timothy McVeigh (Respekt 18/95) a k útoku na vlak u Phoenixu se přihlásila zatím neznámá neonacistická skupina Synové gestapa. V USA se obvinění proti těmto skupinám vznášejí obtížně, většinou jsou souzeni pouze jednotlivci. A téměř stejně je to v zemi vycházejícího slunce.

Proces už za týden

Šókó Asahara, čtyřicetiletý, téměř slepý extravagantní vůdce Ómu šinrikjó, se podle některých zpráv doznal: prý nařídil, aby členové jeho organizace zaútočili sarinem na metro v Tokiu (předtím byl podobný čin spáchán v červnu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].