Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Velký boj začíná

Sládkovská provokace s vymyšlenou česko-německou dohodou vlád o nové germanizaci pohraničí připomněla, že pomalu vstupujeme do předvolebních časů. K urnám se sice půjde až téměř za rok, ale neoficiální začátek kampaně je už za dveřmi.

Sládkovská provokace s vymyšlenou česko-německou dohodou vlád o nové germanizaci pohraničí připomněla, že pomalu vstupujeme do předvolebních časů. K urnám se sice půjde až téměř za rok, ale neoficiální začátek kampaně je už za dveřmi. Všeobecně se očekává, že předvolební souboj bude neskonale ostřejší než v roce 1992. Případné nechutnosti a rány pod pás ovšem vyvažuje fakt, že politická scéna je dnes mnohem čitelnější než před třemi lety. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že napřesrok se do českého Parlamentu dostane jen pět, možná šest stran: ODS, sociální demokraté, komunisté, lidovci a snad i ODA. Zcela mimo hru nejsou ani Sládkovi republikáni, Svobodní demokraté a Levý blok. Podívejme se proto na tyto strany blíže: jaké mají potíže a kdo jsou jejich voliči.

ODS - problémy až po volbách

Nejsilnější politickou formací v zemi, Občanskou demokratickou stranu, charakterizuje rok před volbami vnitřní i vnější stabilita. Odpovídá tomu i stálá příchylnost voličů pohybující se podle Střediska empirických výzkumů (STEM) trvale kolem třiceti procent (v červnu to bylo 27 %). Strana přitom zaznamenala mírný nárůst mladších a vysokoškolsky vzdělaných příznivců, přičemž o stoupencích ODS všeobecně platí, že to jsou lidé spokojení s vývojem v zemi, se zájmem o politiku a s pevným přesvědčením jít k volbám.Z vnějšího pohledu je i vnitrostranický život ODS až nudně klidný. Po vítězství v komunálních volbách a odchodu kontroverzního Petra Čermáka z funkce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].