Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Místa s tajemstvím

Daniele Hodrové (1946) vyšla nedávno v nakladatelství KPL knížka nazvaná Místa s tajemstvím s podtitulem Kapitoly z literární topologie. Jedná se o souborné vydání literárně teoretických statí, z nichž většina byla otištěna během posledních pěti let v různých časopisech.

Daniele Hodrové (1946) vyšla nedávno v nakladatelství KPL knížka nazvaná Místa s tajemstvím s podtitulem Kapitoly z literární topologie. Jedná se o souborné vydání literárně teoretických statí, z nichž většina byla otištěna během posledních pěti let v různých časopisech. Z tohoto důvodu kniha také nepředstavuje nějakou zásadní syntetickou práci takového významu, jaký měly dvě předchozí autorčiny odborné studie, Hledání románu a Román zasvěcení. Rozhodně je však možné skrze ni znovu vstoupit do magického světa spisovatelky, jejíž vědecká a umělecká práce není nijak striktně rozdělena, jejíž studie se mohou stát klíčem k románům a jejíž romány (trilogie Trýznivé město a Perunův den) nesou zřetelné stopy autorčina teoretického bádání.

Daniela Hodrová ve svých úvahách vychází z rituálně mytologické školy v literární vědě, která je jen jedním z projevů zvýšeného zájmu o problematiku mýtu a jeho vztahu ke strukturám lidského myšlení a konání, zájmu, jenž se projevil ve dvacátém století snad ve všech vědních oborech. Dalo by se jistě ukázat, že právě úvahami o mýtu se mimo jiné počíná ona složitá cesta, která vede ze světa vnímaného novověkou vědou jako objektivní danost k postmodernímu světu upletenému z příběhů, ke světu, kde už nelze jednoznačně oddělit pozorovatele (vědce) od jeho studovaného předmětu a kde (slovy filozofa Zdeňka Neubauera) „stanovit“ či „určit“ znamená současně „zjistit“ i „způsobit“.

Není cílem této úvahy uvádět různé důkazy obhajující nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].