Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jaká je ideální velikost státu

Ačkoliv se to může laikovi zdát postavené na hlavu, uznávané kapacity teoretické ekonomie se začínají zabývat i takovými věcmi, jako je optimální velikost země, respektive státu.

Ačkoliv se to může laikovi zdát postavené na hlavu, uznávané kapacity teoretické ekonomie se začínají zabývat i takovými věcmi, jako je optimální velikost země, respektive státu. Týdeník The Economist před třemi týdny stručně seznámil své čtenáře s prací dvou italských ekonomů Alberta Asalina (Harvardská univerzita) a Enrica Spolaroeho (Bruselská univerzita), kteří jsou jedni z průkopníků na tomto poli. Jejich studie se jmenuje O počtu a velikosti národů (On the Number and Size of Nations).

Desítky nových států

Proč si většina z nás vlastně myslí, že ke vzniku států a národů nemají ekonomové co říci? Toto téma bylo vždy považováno za výhradní doménu filozofů, historiků a politologů. Je to pochopitelné: role politických vůdců v dějinách zemí, vznik národnostních skupin, nacionalismus, otázky jazyka a náboženství, to vše jsou věci tak komplexní, že k nim ekonomická teorie se svým zdánlivě zjednodušeným abstraktním viděním světa nemá co říci. Až donedávna také ekonomové nevěnovali příliš pozornosti tomu, proč vlastně státy a národy vznikají, proč jsou některé větší a jiné menší a zda je z „ekonomického hlediska“ lepší, když existuje více malých zemí, nebo naopak jenom několik větších. Nyní se situace začíná měnit. Je to logické: po podobných analýzách ekonomů vzniká přirozená poptávka, neboť jen v posledních pěti letech vzniklo ve světě jedenadvacet nových států. Mají tyto tendence také svoji ekonomickou logiku?Pro jednotlivce spočívá hlavní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].