Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pracovali jsme na zdokonalení systému

Pracovali jsme na zdokonalení systému

říká ruský prognostik Oleg Bogomolov

Akademik OLEG BOGOMOLOV (65) stál před dvaceti lety u zrodu moskevského Ústavu pro mezinárodní ekonomický a politický výzkum (při Akademii věd SSSR) a od té doby je jeho ředitelem. Ústav je v podstatě prognostický, i když tento termín v jeho názvu chybí. Sloužil vedení státu od Brežněva přes Gorbačova až k Jelcinovi a vedoucí činitelé mohli, ale přirozeně nemuseli, brát výsledky jeho výzkumů v potaz. Dnes se ústav zabývá srovnávací analýzou postkomunistického rozvoje všech států, které donedávna budovaly „reálný socialismus“. Minulý týden navštívil Oleg Bogomolov Prahu. K rozhovoru jsme se sešli ve čtvrtek 23.září v hotelu Juliš (dříve Družba).

Předpovídal váš ústav události konce osmdesátých let?Myslíte krach komunismu? Mnohé krizové situace naši vědci předpověděli, vlastně i to, k čemu dojde u vás, v Polsku a v Rumunsku. Před deseti či pěti lety jsme ovšem netušili, že se tento systém definitivně znemožní. Snažili jsme se pracovat na jeho zdokonalení, na jeho demokratizaci, ale nedávná doba ukázala, že je odsouzený k zániku. Což neznamená, že bychom měli směřovat k divokému kapitalismu konce 19.století s hesly o tom, že přežije silnější.

Jak změnit vztah k práci

K čemu směřujete?K sociálně orientované postkapitalistické společnosti, která respektuje sociální spravedlnost. Máme se kde poučit, například v Rakousku nebo v Německu, které se považuje za tržní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].