Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Milost válečnému zločinci

Po téměř padesáti letech se na Slovensko vrátil bývalý generální tajemník Hlinkovy slovenské lidové strany (HSLS). Po válce byl u nás v nepřítomnosti odsouzen na dvacet let žaláře za velezradu.

Začátkem listopadu 1991 přijel z Budapešti do Bratislavy starší muž, který se na našich hranicích prokázal kanadským pasem a platným československým vízem. Oba úřední dokumenty zněly na jméno dr.Jozef Kirschbaum. Po téměř padesáti letech se na Slovensko vrátil bývalý generální tajemník Hlinkovy slovenské lidové strany (HSLS). Po válce byl u nás v nepřítomnosti odsouzen na dvacet let žaláře za velezradu.

Vzestup a pád

Jozef Kirschbaum se narodil v roce 1913. Studoval práva a ještě jako student se aktivně zapojil do politiky. Pomáhal koncipovat text vyhlášení samostatnosti Slovenského štátu (1938) a v pětadvaceti už byl náčelníkem Hlinkovy akademické gardy a tajemníkem slovenského ministra zahraničí F.Ďurčanského. Jeho kariéra vyvrcholila začátkem roku 1939, kdy se stal generálním tajemníkem HSLS, tehdy již jediné politické strany na Slovensku. Patřil mezi nejmocnější muže nového státu. Za jeho éry byly připravovány „židovské zákony“, ostřejší než jejich nacistické vzory, zabírán neárijský majetek, sepsána a vyhlášena slovenská ústava zakotvující vládu jedné strany.

Když byl v roce 1940 na nátlak Německa odstraněn Ďurčanský, kterého nahradil fanatik Tuka, pohasla na čas i zářivá hvězda Jozefa Kirschbauma. Po krátké službě v armádě a studijní stáži v Římě byl v roce 1942 jmenován velvyslancem Slovenského štátu ve Švýcarsku, kde zůstal až do konce války. Ačkoliv sám sebe označuje za oběť…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].