Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lustrace za poplatek

Náměstek federálního ministra vnitra Jan Ruml v několika dřívějších rozhovorech prohlásil, že chce svou prací přispět k tomu, aby se občané ministerstva obávali asi tak, jako podniku Sady, lesy, zahradnictví.

K 1.8.1991 proběhla na ministerstvu reorganizace, která nemá v jiných resortech obdoby. Na ministerstvu zůstalo asi 30% lidí, kteří v něm pracovali při nástupu Jána Langoše do funkce. Státní bezpečnost je nahrazena samostatnou Federální bezpečnostní a informační službou, která je dnes podřízena přímo federální vládě. Byla uzákoněna Federální policie, která se bude zabývat závažnými trestnými činy z oblasti terorismu a drog. Federální policie bude víceméně samostatnou složkou, nezávislou na změnách v křesle ministra - ten nad ní nemá velitelskou pravomoc, pouze ji kontroluje. Řízena bude jeho prvním náměstkem.

Boj o vnitro bude zbytečný

Na ministerstvu zůstal zachován legislativní a správní aparát, ochrana hranic a důležitých budov, správa pro vyšetřování, letka a několik odborů, které se zabývají chodem úřadu. Pokud bude reorganizace provedena důsledně, nebudeme muset příští mocenské boje o tento resort sledovat s tak velkými obavami jako dosud. Ministr bude řídit jednotku rychlého nasazení (červené barety) a Úřad FMV pro zahraniční styky a informace.

Bývalý náměstek A.Kohut se stal ředitelem Technické divize. Tato část ministerstva se zabývá zpravodajskou a spojovací technikou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].