Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Válka součástí reality

Londýnská pojišťovna Lloyd's, u které je pojištěna většina západních leteckých společností, zvýšila minulý týden prémiové poplatky za let do Izraele z 6.000 na 25.000 dolarů.

Londýnská pojišťovna Lloyd's, u které je pojištěna většina západních leteckých společností, zvýšila minulý týden prémiové poplatky za let do Izraele z 6.000 na 25.000 dolarů. V případě, že letadlo zůstane v Izraeli déle než 5 hodin, žádá Lloyd's vzhledem ke zvýšenému riziku dalších 50.000 dolarů. V důsledku zvýšených pojišťovacích nákladů proto několik leteckých společností oznámilo, že jsou nuceny lety do Tel-Avivu přerušit. Zahraniční cestovní kanceláře již několik měsíců ruší plánované skupinové zájezdy a rodiny diplomatů a důstojníků jednotek Organizace spojených národů, kteří slouží v Izraeli, byly svými vládami vyzvány k urychlenému návratu domů.

Turistů je dnes v Izraeli skutečně málo. Ti, kteří se však nenechali odradit současnou panikou, jsou překvapeni, do jaké míry pokračuje každodenní život v Izraeli nerušeně. Žádné známky paniky, nervozity či válečné hysterie. Jeruzalémské a telavivské kavárny jsou přeplněny a najít místo na parkování před biografem, koncertní halou či divadlem je jako vždy velký problém. Ani nákupní horečka se zatím nedostavila. Lidé nehromadí potraviny, kupují pouze to, co hodlají zkonzumovat v příštích dnech. V obchodech nechybí žádné zboží. Zatímco celý svět se zabývá krizí v Perském zálivu, v popředí zájmu izraelského tisku i veřejnosti byly - až do ženevského setkání amerického ministra zahraničních věcí Jamese Bakera s jeho iráckým protějškem Tárikem Azízem - problémy spojené s ubytováním tisíců nových přistěhovalců ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].