Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Přidružená suverenita

Občas se nám vnucuje analogie mezi situací v Quebeku a na Slovensku. Menší část země se v obou případech snaží najít limit, který větší část země snese. Je však tato analogie dostatečná?

Občas se nám vnucuje analogie mezi situací v Quebeku a na Slovensku. Menší část země se v obou případech snaží najít limit, který větší část země snese. Je však tato analogie dostatečná? Na rozdíl od anglickýcha francouzských obyvatel Kanady Češi nikdy proti Slovákům neválčili a Slováci Čechy nikdy před ničím nezachránili.

Quebec je typickým příkladem rozvoje nacionalismu v demokratické zemi, kde k pocitu národní identity navíc přispívá pocit minulého ublížení. Historie Quebeku je z hlediska amerického kontinentu prastará a souvisí s expanzí evropských mocností na kontinenty, kde se obyvatelstvo nedokázalo dost dobře bránit. Jména prvních dobyvatelů Kanady jsou francouzská - Jacques Cartier, Samuel de Champlain a další. Dnes se po nich jmenují nanejvýš hotely. V průběhu 17.století postupovali Francouzi podél Řeky svatého Vavřince k velkým kanadským jezerům a od nich na jih podél Mississippi. Došli až ke Karibskému moři, do New Orleansu. Quebec tehdy sahal až k řece Ohio.

Angličané vstoupili na kontinent na dvou místech, jednou kolem Nové Anglie, podruhé zcela na severu. V roce 1670 založil princ Rupert, syn zimního krále Bedřicha Falckého a vnuk anglického krále Jamese II., tzv. Hudson Bay Company, která začala vyměňovat s Indiány kožešiny za levné průmyslové zboží. V muzeu v Moose Factory na břehu Hudsonova zálivu jsem viděl pečlivě uchovávanou láhev od ginu a korálky z té doby.

Státotvorná role Quebeku

Ke střetu mezi oběma národy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].