Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Cíl reformy trvá

Liberalizace cen už je tady. Za poslední dva měsíce jsme toho o ní slyšeli tolik, že už jsme zapomněli, o co při ní jde. Většina lidí se domnívá, že liberalizace cen je konečně ta reforma, od které toho tolik očekávají, případně které se tak obávají. Nic nemůže být dále od pravdy.

Liberalizace cen už je tady. Za poslední dva měsíce jsme toho o ní slyšeli tolik, že už jsme zapomněli, o co při ní jde. Většina lidí se domnívá, že liberalizace cen je konečně ta reforma, od které toho tolik očekávají, případně které se tak obávají. Nic nemůže být dále od pravdy.

Cílem a hybnou pákou reformy není liberalizace cen ani vnitřní směnitelnost koruny ani nový daňový systém. Hybnou pákou hospodářské reformy je privatizace státního majetku. Všechno ostatní jsou pouze kroky směrem k ní. Liberalizace cen sama o sobě nezvýší produktivitu ani hrubý národní důchod ani životní úroveň. Pouze velká privatizace může zachránit hospodářství této země. Jinak by veškeré liberalizace a devalvace vyšly nadarmo.

Na konci ledna se konečně rozběhne tzv. malá privatizace. Ani ta bohužel československou ekonomii nezachrání. Maximálně zvýší úroveň služeb a zvedne kvalitu některých druhů spotřebního zboží. I po úspěšné malé privatizaci bude procento hospodářství v soukromém vlastnictví tak malé, že nebude moci způsobit výrazné zlepšení celkové hospodářské situace.

Vláda odhaduje, že i velká privatizace zvýší velikost soukromého sektoru pouze na 20 až 30 procent národního hospodářství. Zbývající podniky se nejspíš nepodaří ani prodat do zahraničí ani „rozdat“ lidem. Ekonomická strategie se zaměří na to, aby vytvořila dostatečně veliký soukromý sektor, který by byl schopen udržet hospodářství dočasně nad vodou, postupně se rozrůstat do ostatních sektorů a pak je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].