Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Konečně se přiznali!

13.dubna letošního roku konečně sovětské úřady oficiálně přiznaly, že Sovětský svaz nese odpovědnost za hromadné vyvraždění zajatých polských důstojníků v Katyni v roce 1940. Stalo se tak ovšem s velkým zpožděním a pod tíhou zdrcujících důkazů.

13.dubna letošního roku konečně sovětské úřady oficiálně přiznaly, že Sovětský svaz nese odpovědnost za hromadné vyvraždění zajatých polských důstojníků v Katyni v roce 1940. Stalo se tak ovšem s velkým zpožděním a pod tíhou zdrcujících důkazů. To, co bylo Polákům i lidem na Západě nejméně od konce války jasné, máme tedy oficiálně potvrzeno. Problém je ovšem v tom, že nebyla odhalena celá pravda. Rudé právo proto opakuje mylnou informaci, že v Katyňském lese je pohřbeno 15.000 polských důstojníků. Skutečnost je poněkud jiná. Zrekapitulujme si ji.

V Kozelsku (Kozielsku), asi 20 kilometrů na jihovýchod od Smolenska, byl v bývalém klášteře zřízen důstojnický tábor, ve kterém bylo na přelomu let 1939 a 1940 asi 4.500 polských důstojníků, zajatých Rudou armádou po jejím vstupu na východní území právě zanikajícího polského státu. Ve Starobělsku (Starobielsku) byl obdobný tábor s 3.900 muži. Starobělsk leží na východní Ukrajině, na řece Ajdar, západně od Stalingradu (nyní Volgograd).V obou táborech nešlo jen o vojáky z povolání (včetně řady generálů), ale z velké části tu byli záložní důstojníci, výkvět polské inteligence - profesoři, lékaři, inženýři, architekti. Vedle vojáků zde bylo umístěno i několik desítek civilistů.Třetím zajateckým či internačním táborem byl Ostaškov (Ostaszków) na ostrově jezera Seliger, severně od Rževa. Zde byli internováni příslušníci pohraniční stráže bývalého polského státu, jeho soudní a policejní úředníci. Tento tábor vznikl nejpozději…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].