Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Děti, umění, obce

Učitelé Základních uměleckých škol (ZUŠ, dříve Lidové školy umění) informují veřejnost, ministerstvo školství a ostatní legislativní orgány o tom, že budoucnost umělecké výchovy dětí a mládeže je ohrožena rozhodnutím o obecní správě těchto škol. Někteří kandidáti do obecního zastupitelstva prý už dnes vyhrožují zrušením ZUŠ.

Učitelé Základních uměleckých škol (ZUŠ, dříve Lidové školy umění) informují veřejnost, ministerstvo školství a ostatní legislativní orgány o tom, že budoucnost umělecké výchovy dětí a mládeže je ohrožena rozhodnutím o obecní správě těchto škol. Někteří kandidáti do obecního zastupitelstva prý už dnes vyhrožují zrušením ZUŠ. Pedagogové proto chtějí, aby všechny ZUŠ spravovalo přímo ministerstvo školství.

Chtěla jsem znát konkrétní případy. Referentka ministerstva školství se však obávala mi sdělit, o které obce se jedná, protože by se v těch místech učitelům mohli mstít. Připadá mi to dost strašné a vzkazuji do oněch zatím anonymních obcí: nevolte si pomstychtivé zastupitelstvo.Základní umělecké školy argumentují také tím, že s výjimkou velkých měst vyučují vždy děti z více obcí a že obec, ve které ZUŠ sídlí, nebude chtít doplácet na cizí děti. Věřím, že naše obce a města nepropadnou feudální řevnivosti a dohodnou se. Laicky si představuji nějakou smlouvu, v níž se obce zaváží přispívat na základní uměleckou školu podle procenta dětí, které ji navštěvují. Bylo by přece škoda jenom kvůli nesvárům zničit dobrou věc.

Obec či město mohou kvalitu a výsledky práce učitelů sledovat určitě lépe a konkrétněji než ministerstvo školství. Kromě toho se škola o svých potřebách domluví snáze s obecní radnicí než se vzdáleným ministerstvem.

Zdá se mi, že ZUŠ dopředu odsuzují samosprávy, které teprve budeme volit. Obecní úředník, který má rád děti a váží si jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].