Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ve veřejném zájmu?

27.4.1989 vydal MěNV Štětí územní rozhodnutí o zřízení skládky č.II nedaleko papíren. Skládka by měla sloužit pro SEPAP (Severočeské papírny) i pro město. Občané se na nás obracejí s dotazem: Co na to Strana zelených?

27.4.1989 vydal MěNV Štětí územní rozhodnutí o zřízení skládky č.II nedaleko papíren. Skládka by měla sloužit pro SEPAP (Severočeské papírny) i pro město. Občané se na nás obracejí s dotazem: Co na to Strana zelených?

Papírny i město skládku nepochybně potřebují. Místo, kde je skládka plánována, je sice blízko (úspory na dopravě), patří však k příměstské zeleni, a tou Štětí zrovna neoplývá. Místo se zřejmě vybralo u zeleného stolu a posudky asi nebraly v úvahu, že jde o lokalitu s výskytem vzácných rostlin, kterou by měl stát spíše chránit.

Příslušní pracovníci SEPAP zamlčují, že se chystá zábor asi deseti hektarů (možná i více) smíšeného lesního porostu. Jak jsem se dozvěděl při osobním rozhovoru, neví o tom ani vedoucí odboru vodního a lesního hospodářství ONV Litoměřice. Nad tvrzením některých kompetentních pracovníků papíren, že zmíněná květena by se přece mohla přesadit, se lze jedině pousmát.

Dnes je známo, že nové skládky se pro nebezpečí vodních přívalů nemají zakládat ve svazích (jako je zmíněná lokalita). K budování skládky se má přistoupit teprve po důkladném hydrogeologickém rozboru, protože musí být zajištěna nepropustnost podloží. Skládka musí být pevně ohraničena tak, aby se zamezilo jejímu rozšiřování. Používání skládky musí mít přísný režim. To znamená i dozor dvacet čtyři hodiny denně, aby (pouze) určené podniky a zařízení ukládaly (pouze) určené materiály. Naprosto nutné je co nejdříve přejít k třídění odpadu.

Dosavadní skládka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].