Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Přejdi Jordán, řeku všech naději

Dne 14. srpna 1990 se na ministerstvu zahraničních věcí uskutečnila schůzka, na které zástupci FMZV, vnitra a prezidentské kanceláře informovali redakci Respektu o vývoji šetření v případu Masljajev.

Dne 14. srpna 1990 se na ministerstvu zahraničních věcí uskutečnila schůzka, na které zástupci FMZV, vnitra a prezidentské kanceláře informovali redakci Respektu o vývoji šetření v případu Masljajev. „V žádném případě nechceme tvrdit, že za tuto tragickou chybu nikdo nemůže. Ale nehledáme pouze viníky jednoho případu, hledáme i způsoby, jak podobné situace řešit v budoucnosti,“ řekl na úvod náměstek ministra zahraničí Luboš Dobrovský.

Jak známo (viz respekt č. 20,21,22), zažádal vojín sovětské armády A. V. Masljajev 17. dubna 1990 o politický azyl v ČSFR. Díky iniciativě byrokratů z Úřadu pro cizineckou službu a pasovou agendu ( dále jen Úřad) byl během necelých čtyřiadvaceti hodin vydán jako „vojenský zběh“ sovětské bezpečnosti. Čtyři měsíce poté se věcí začala zabývat Inspekce ministra vnitra ČSFR. Ve dnech 2. -10. srpna provedla šetření, z něhož vyplynulo, že se jistý funkcionář Úřadu vydáním Masljajeva zřejmě dopustil trestného činu maření výkonu veřejného činitele nedbalostí. Ke konečnému výroku je však třeba ještě vyslechnout několik osob, které jsou toho času na dovolené. Vzhledem k nutné presumpci neviny byli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].