Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Načisto

Několik týdnů po Dnu země, kde jsme podepsali pár peticí nás nalákali na schůzi do indiánské obecní haly v městečku Sechelt v Britské Kolumbii pod záminkou dialogu o záchraně horské lokality Tetrahedron, kde ještě teď rostou tisícileté cypřišky.

Několik týdnů po Dnu země, kde jsme podepsali pár peticí nás nalákali na schůzi do indiánské obecní haly v městečku Sechelt v Britské Kolumbii pod záminkou dialogu o záchraně horské lokality Tetrahedron, kde ještě teď rostou tisícileté cypřišky. Dřevo staletých obrů se prodává nejlépe. Místo dialogu - sprostá propaganda: kácení je nutnost, potřebujeme zaměstnat lidi, je to rodinná tradice být dřevorubec, všechno máme vědecky zjištěno, univerzitou potvrzeno… Dokonce padnou věty o chybách v minulosti, které se přece nebudou opakovat, protože teď je jiná doba, máme už plány, počítače a zaměstnáváme nejlepší odborníky… Propaganda přednesená virtuózně profesionálními žvanily, kteří se ohánějí zájmy dělníků a to vše dělají zadarmo. Hrůza. Otázky posluchačů svědčí o skutečném zájmu situaci řešit a hlavně: zachránit Tetrahedron. Několikrát se ozvou kluci, ještě úplní holobrádci, ale vědí, o čem mluví. Není to hysterie, za jejich dotazy jsou znalosti.Krátce po schůzi schválí nějaký profesor lesnictví kácení jako správný a neškodný zásah. Kdo ho platil, se jen tak nezjistí,ale nepřeju mu klidný spánek. Jestli lesnictví a přírodě jen trochu rozumí, ví, že lže.

Na západním pobřeží Severní Ameriky je poslední dešťový prales chladného pásma, největší plochy jehličnanů na Zemi, nejvyšší a nejstarší stromy. Zázrak.Kácení dešťového pralesa tady je stejně závažné jako přeměna brazilské džungle na zemědělskou půdu. V Brazílii umírají lidé hlady a města jsou přelidněná.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 14 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].