Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nakupujte u odborníků

Podivné defilé, odehrávající se každý den na našich obrazovkách, by mohlo posloužit extrémistům za důkaz nedokonalosti demokracie, ba přímo její neschopnosti, užvaněnosti a bezmoci.Vina ale není na parlamentní demokracii, nýbrž na dramaturgické koncepci vysílání.

Podivné defilé, odehrávající se každý den na našich obrazovkách, by mohlo posloužit extrémistům za důkaz nedokonalosti demokracie, ba přímo její neschopnosti, užvaněnosti a bezmoci.Vina ale není na parlamentní demokracii, nýbrž na dramaturgické koncepci vysílání. Skladebnou stavbu tvoří zdrcující palba krátkých šotů, několik pěti, občas desetiminutových bloků jednotlivých stran a občas přijde i skutečný půlhodinový profil některé z nich. Teprve v něm se divák opravdu něco dozví. Na ten ale musíte mít štěstí, protože takový prostor se objeví jen jednou a ještě ne každý den.

Snad že tvůrci koncepce žijí stále v dobách Dietlových seriálů a předpokládají diváka přibitého před obrazovkou, který nevynechá jediný díl, neobtěžují se nijak informovat o tom, kdy, co a koho budou prezentovat. Odpadá možnost vynechat, co už znáte, nepromeškat, co neznáte, a soustředit se na to, co člověka nejvíc zajímá. Možnost volby ve VOLBÁCH prostě neexistuje. Všechny kandidující strany mají naprosto stejný díl času, takže pokud chcete lépe poznat alespoň ty tři či čtyři strany, které vás zajímají, musíte přetrpět například agitaci čísla 9 - Volebního seskupení zájmových svazů, předvádějícího se kutilskými pastmi na myši a krtky. Ani tak nemáme žádnou potuchu, zda na nás v dalších minutách vybafnou křesťani nebo komunisti.Druhou, podstatnější a stejně nepříjemnou součástí maratónu VOLBY 90 je jejich obsah. Protože ani vláda nemá zcela konkrétní představu o budoucnosti, kulhají i volební…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].