0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov14. 3. 19902 minuty

Armáda stále předlistopadová?

Ve středu 7.3. se na Václavském náměstí v Praze konala studentská demonstrace. Důvod? Všechno vypadá, jako by armáda zůstala zrušením vedoucí úlohy KSČ naprosto nedotčena. Studenti přijali alarmující dokument, podepsaný na místě několika stovkami lidí.

Astronaut

Ve středu 7.3. se na Václavském náměstí v Praze konala studentská demonstrace. Důvod? Všechno vypadá, jako by armáda zůstala zrušením vedoucí úlohy KSČ naprosto nedotčena. Studenti přijali alarmující dokument, podepsaný na místě několika stovkami lidí. Pokud tuto otázku také považujete za důležitou, zašlete své podpisy či podpisové archy na adresu:

Vojenská komise čs.studentského parlamentu, Revoluční 16, 110 00 Praha 1 

Prohlášení přetiskujeme v plném znění:

Jsme znepokojeni situací v československé armádě. Před zrušením tajné policie byla pod ministerstvo národní obrany převedena Správa vojenské kontrarozvědky a veřejnost není informována o její další činnosti. Nemluví se ani o vojenské rozvědce. Aparát komunistické strany v armádě zůstává i po zrušení stranických organizací. Mezi důstojníky je přes 80% a na ministerstvu národní obrany l00% členů KSČ. Ti prošli politickými prověrkami a v roce l968 podepsali, že souhlasí se sovětskou okupací. Dosavadní malé personální změny nezaručují změny v armádě jako celku. Vojáci, kteří se s okupací nesmířili a byli z armády propuštěni, dnes stále ještě nemají možnost účinně zasáhnout do procesu demokratizace armády. Armáda tak zůstává nejkonzervativnější složkou společnosti a po zrušení tajné policie je poslední zálohou těch, kdo nepřejí změnám v naší společnosti.

Státní bezpečnosti se hodně mluvilo, ale její likvidace byla pomalá a ztratilo se mnoho času. Bojíme se, že opakování těchto chyb v případě…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc