Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt Speciál: Něco se děje

Citlivá místa naší společenské debaty

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Dostal jsem e-mail, jak už tak novináři dostávají e-maily. Nebyl vtipný ani nečekaný, argumenty nahrazoval vulgarismy, jak už to tak bývá. Vyvrcholil nicméně pozoruhodným závěrem. „Díky lidem jako vy tu máme už doživotní buzeraci, tedy pokud nepřijde další válka, ať už lokální, regionální nebo globální, a já osobně doufám, že přijde brzy,“ psal dotyčný pán. Touha po válečném masakru mě, přiznávám, přece jen trochu zaskočila.

Vyprávím vám to z jediného důvodu: speciál Respektu, který teď držíte v ruce, vznikal ve specifické atmosféře. Už dlouho nešlo v našich životech do háje tolik věcí najednou. Navíc i pisatel zmíněného dopisu si vlastně myslí, že to, co se teď děje, je nejen nepříjemné či nesnesitelné, ale také, že je to tu nejspíš natrvalo, na doživotí. A to je právě hluboký omyl.

Soubor osmnácti většinou rozmáchlejších textů je ve své podstatě o energii, která ne a ne vyprchat. Problémů máme samozřejmě víc než dost, možná dokonce víc než obvykle nebo víc, než je zdrávo. Jak ale ukazují následující články, ani náhodou nás neopouští chuť se s nimi potýkat. Přemýšlíme, hádáme se, zoufale se pleteme a leckdo také koná. Třeba na vlastní pěst.

Neutuchající nutkání všechno stále znovu rozvrtávat a měnit tak svět je vlastně důvodem, který nás i dnes strhává k optimismu. Ne snad, že by všechny změny byly zákonitě k lepšímu, že by se svět musel vyvíjet k dokonalejší verzi sebe samého. Občas je to naopak a nejčastěji je to tak, že budoucí dopady našich dnešních rozhodnutí beztak nedokážeme domyslet. Vzájemný poměr pitomých a geniálních nápadů lidstva v jeho dějinách nikdo nikdy nezměřil a nejspíš je to dobře – výsledek by nás pravděpodobně nepotěšil.

Nicméně žijeme zjevně ve zvláštní chvíli. Počet nejrůznějších krizí dává tušit, že se právě v tuto chvíli rodí něco nového. Nevíme, co to je, nevíme, jak to bude vypadat, a tím méně, jestli se nám to bude líbit. Něco se zkrátka děje, něco mizí a něco začíná. A to je dobře.

Vážení čtenáři a čtenářky, přejeme vám dobrodružné čtení!

Jiří Sobota

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Speciál IV/2021 pod titulkem Něco se děje