Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mámu na mamograf, tátu na kontrolu

Kateřina Vacková

Kateřina Vacková • Autor: Milan Jaroš
Kateřina Vacková • Autor: Milan Jaroš

„Lidé mi začnou naslouchat, protože to je pozitivní příběh, který vypráví mladá zrzavá holka bez latinských názvů a bílého pláště,“ říká Kateřina Vacková. Před pár lety objela Česko s modely ženského hrudníku a varlat v tašce, aby se svými vrstevníky mluvila o rakovině, jíž sama onemocněla. Teď má autorka kampaně #prsakoule nachystané další projekty, třeba otevřít vlastní kliniku preventivní péče.

Do veřejného povědomí jste vstoupila před několika lety jako ta, která mluví o prsou a koulích. S kolika lidmi jste o nich mluvila?

Celkově o naši kampaň fyzicky zavadilo přes sto tisíc lidí, to znamená: přišli na náš seminář, setkali se s modely, prohmatali je. A mediální dosah je okolo dvou milionů lidí, kteří se dozvěděli, že nějaká kampaň #prsakoule existuje – navštívili naši webovku nebo viděli video na YouTube. Díkybohu jsem to nemusela zvládnout sama, pomáhal mi můj skvělý tým, protože tohle množství bych asi už nedala.

Sto tisíc lidí je velký vzorek. Umíme si tedy prsa a varlata prohmatat?

Neumíme. Zjistili jsme, že většina mužů a i žen si třeba myslí, že prsa jsou jenom okolo bradavek a dvorců a je pro ně objevnou informací, že sahají výš. Že je důležité prohmatat je od klíční kosti, směrem k podpažní jamce a až pod tu podprsenkovou rýhu. Celkově jsme viděli, že lidé nechodí na preventivní prohlídky, což je potvrzeno i ze statistik. V Česku jen každá druhá žena, přesně 57 procent, chodí na…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 15 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].