Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Část lidí neměla co číst

S Jurajem Smatanou o tom, proč Slováci utíkají k alternativním webům

 Juraj Smatana • Autor: Vladimír Šimíček
Juraj Smatana • Autor: Vladimír Šimíček

Kdo je dnes největším šiřitelem dezinformací na slovenském internetu?

Jednoho velkého nemáme, hlavním kanálem pro šíření dezinformací je Facebook, odkud se to na nás valí ze všech stran. Pokud je však řeč o tom, kdo je největším producentem dezinformací na Slovensku, tak vyhrává server Hlavné správy.

Ty mají na Facebooku dvacet pět tisíc fanoušků. To nevypadá, že by byli tak silní.

Počet fanoušků nemusí nic znamenat, pro jejich příjmy z reklamy a vliv je důležitá celková návštěvnost, kterou mimochodem nikde nezveřejňují. Podstatné je, že dokážou vyrobit manipulace, které jiné skupiny masově šíří Facebookem. Není to žádná věda. Jen přeloží nebo přeberou článek z jiných zdrojů, dají mu manipulativnější, emotivnější titulek a je to. Hodně lidí na Facebooku sdílí články jen podle titulku a fotky, ani je nemusí ověřovat.

Které další zdroje dezinformací jsou na Slovensku významné?

Další dezinformační portál takové velikosti na Slovensku nemáme. Článkům Hlavných správ se pravidelně daří proniknout i mezi české uživatele, sdílí je také mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček. V Česku je takových dezinformačních webů více, nejvlivnější jsou Parlamentní listy.

To je ale jiný typ média. Parlamentní listy mají „kamennou“ redakci i známého majitele. Hlavné správy jsou vydávané skrze občanské sdružení, které sídlí v košickém paneláku, a nevíme,…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].