Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Pelikán zřejmě nevydá obchodníka se zbraněmi do USA. Výměnou za život pětice Čechů

Alí Fajád • Autor: ČTK
Alí Fajád • Autor: ČTK

Příběh pětice Čechů zmizelých před půl rokem za nejasných okolností v Libanonu opět ožil. Jak informoval deník Neovlivni.cz, tajné služby mají k dispozici email, který naznačuje, že jsou živí. Jeho anonymní pisatelé zároveň do Prahy ovšem vzkazují, že jejich dalších osud je krajně nejistý, jestliže nedojde k jejich výměně za trojici v Česku vězněných mužů, jejichž vydání požaduje USA kvůli podpoře terorismu.

Jde o známý případ  Alího Fajáda a spol., jehož loni v Praze zatkli agenti americké protidrogové policie DEA. Stalo se tak poté, co s nimi měl v pražském hotelu Sheraton dohadovat dovoz zbraní z Ukrajiny. Fajád se domníval, že jedná s kolumbijskou levicovou gerilou FARC, za niž se Američané vydávali; myslel si, že za nimi fingovaně nabízené peníze z prodeje drog udělá výhodný obchod se zbraněmi.

Zdejší soudy již pravomocně rozhodly o jeho vydání do USA. V médiích se přitom delší dobu spekuluje, že Fajád se tomu pokusí zabránit, a to právě výměnou za propuštění zmizelých Čechů. On sám to od začátku popírá. Faktem je, že ve skupině ztracených Čechů byl jeho právník, a auto, v němž byli naposledy spatřeni, řídil Fajádův bratr. Odtud pramení spekulace, že to mohl být právě on, kdo je mohl nechat unést, aby přinutil českou vládu k zastavené své deportace do Ameriky.

Podle českého práva může rozhodnutí soudů zvrátit ministr spravedlnosti, kdyby vydání svým podpisem neodsouhlasil. Případně se může obrátit na Nejvyšší soud, který má podobnou možnost blokace. Že by mohl být ve hře výměnný obchod, naznačuje i zmíněný email. „Je nám známo, že váš soudce rozhodl o vydání našich chlapců do Ameriky. To je pro vaše chlapce velmi špatné,“ píše se v něm.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Jméno Fajád v něm ani jednou nepadá, ale je velmi nepravděpodobné, že by šlo o někoho jiného. Zatímco tajné služby prověřují autentičnost dopisu, v zákulisí probíhá spor o to, zda výměnu uskutečnit, pokud by se ukázalo, že je pravdivý, a únosci dodali další důkazy, že jsou naživu. Před klíčovým dilematem tak nyní stojí ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Podle informací Respektu se kloní k variantě zablokovat poslání Fajáda a spol. do USA s argumentem, že nechce mít na rukou krev zmizelých Čechů.

Existuje totiž reálné obava, že přesně k tomu by mohlo dojít, kdyby Američanům vyhověl. „V tuto chvíli to nebudu z pochopitelných důvodů komentovat,“ říká k tomu ministr. Někteří členové vlády oponují, že Pelikán může vytvořit precedens, kdy Česko ukáže, že je ochotné vyměňovat údajné teroristy za civilní cestovatele. A to by mohlo vést k budoucnu k dalším zmizením českých občanů a jejich následnému „zobchodování“.

Bez ohledu na ministrovo rozhodnutí – není jasné, kdy ho učiní – se Fajád a další dva vazebně věznění muži snaží svému vydání zabránit právní cestou. Jeden z nich podle informací Respektu již požádal v Česku o azyl, a dokud o něm nebude rozhodnuto, americká jurisdikce na něj nedosáhne. Azylové řízení se přitom může vléct řadu měsíců.

Stejně jako může být celý příběh osudový pro Fajáda a ztracené Čechy, může se obrátit i proti současnému vedení Vojenského zpravodajství. Jedním z unesených byl totiž jeho člen Martin Psík. Do Libanonu vyrazil podle dřívějších informací MF DNES bez krytí pod svým civilním jménem, a to poté, co Vojenské zpravodajství získalo pocit, že Fajád může zařídit na místě jeho schůzku s údajně důležitým zdrojem. Ten mu měl poskytnout informace o jiném uneseném českém občanovi v Libyi. Vojenské zpravodajství se již delší dobu snaží zjistit, kde je, a zachránit ho.

K tomu ale nikdy nedošlo a Psík zmizel v Libanonu. Od počátku mohlo jít o léčku s cílem zvýšit tlak na Česko. Přítomnost zpravodajce zvedá cenu ztracené skupiny a zájem zdejších bezpečnostních složek dostat ho v bezpečí zpátky. Otázkou ovšem je, nakolik byla operace dobře připravená. Předtím, než Vojenské zpravodajství rozhodlo o vyslání Psíka, odmítla tutéž nabídku – měla být dána Fajádovým právníkem – civilní rozvědka s tím, že je údajně příliš riskantní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].