Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

V Halle střílel pravicový extremista. Útok vysílal živě na internetu

Motivem jeho násilných činů byl podle všeho antisemitismus

Policie u synagogy v Halle • Autor: AP
Policie u synagogy v Halle • Autor: AP

Německé ministerstvo vnitra minulý týden oznámilo, že se tamní neonacisté vyzbrojují. Policie v roce 2018 při raziích mezi pravicovými extremisty objevila o 61 procent více zbraní než v předchozím roce. Středeční teroristický útok ve městě Halle v Sasku Anhaltsku rostoucí agresivitu neonacistů dokládá.

Večer se potvrdilo, že pachatelem tamního antisemitského útoku je 27letý Stephan Balliet. Svůj čin dokumentoval a streamoval na internetu. Před začátkem atentátu angličtinou se silným německým přízvukem na záznam řekl, že nevěří v existenci holocaustu a nenávidí feminismus, jenž podle něj vede k nízké porodnosti na Západě a následné masové imigraci. Za viníka všeho zlého pak označuje Židy.

Stephan Balliet oblečený do vojenského oblečení a vyzbrojený automatickou zbraní se nejprve po poledni pokusil proniknout do synagogy v Halle, kde si desítky věřících připomínaly nejvýznamnější židovský svátek Jom Kipur čili Den smíření. Díky bezpečnostním opatřením se ale nedostal dovnitř a tak zastřelil náhodnou kolemjdoucí.

„Pachatel do dveří několikrát vystřelil a hodil vícero Molotovových koktejlů, dělbuchů nebo granátů, aby se dostal dovnitř. Ale dveře zůstaly zavřené, bůh nás chránil. Celé to trvalo možná pět až deset minut,“ uvedl předseda místní židovské obce Max Privorozki, podle něhož bylo v té době v synagoze až 80 lidí. „Před dveřmi jsme se zabarikádovali a čekali na policii,“ vylíčil.

Poté - jak dokládají novináři, kteří záznam z jeho kamery zhlédli - nadával pachatel na vlastní neschopnost a ujel z místa činu. Své auto zastavil, když zahlédl bistro s kebabem. Začal střílet do hostů a jednoho zavraždil. Dle serveru ZeitOnline nedošlo k většímu počtu obětí jen díky tomu, že se mu často zasekávala zbraň. Z Halle poté Balliet odjel do patnáct kilometrů vzdálené vesnici, kde došlo k další střelbě. Brzy poté jej policisté zatkli.

Podle všeho se jednalo o osamoceného útočníka, který jednal podobně jako terorista, který při útoku na mešitu v novozélandském městě Christchurch na jaře zavraždil padesát muslimů. Tyto osamocené jedince však spojuje ideologie, víra v konspirační teorie a internetová extremistická fóra. “Nepovažuji to za ojedinělý incident, ale výsledek jistého vývoje,” řekl večer televizi ARD prezident Centrální židovské rady v Německu Josef Schuster. “Mnohokrát jsme varovali, že značná část společnosti sklouzává k pravicovému extremismu.”

https://www.youtube.com/watch?v=BEr9WCDrfPg

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].