Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Čínský šerpa Tvrdík padl. Skupina J&T ho sesadila z vedení skupiny CEFC

Finanční skupina převzala kontrolu nad CEFC Europe a získala zásadní vliv na TV Barrandov

Jaroslav Tvrdík • Autor: Milan Jaroš
Jaroslav Tvrdík • Autor: Milan Jaroš

Jaroslav Tvrdík zažil další velký pád. Finanční skupina J&T ho sesadila z vedení skupiny CEFC, která v Česku hájila čínský byznys. J&T ve čtvrtek převzala kontrolu nad společností CEFC Europe - a jako první krok odvolala stávající představenstvo společnosti CEFC Europe, jehož byl někdejší ministr obrany členem, a dosadila svůj krizový management.

Podle prohlášení J&T neplnila CEFC své závazky, především neplatila své dluhy. „Přes veřejná prohlášení čelních představitelů CEFC nedošlo k uhrazení pohledávek v deklarovaném termínu. Věřitelé pod vedením JTPI (J&T Private Investments)  v uplynulých týdnech jednali o možném řešení se zástupci společnosti CITIC,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Zástupci CEFC, s nimiž Respekt mluvil, považují jednání J&T za „nepřátelské převzetí“. Argumentují, že právě ve čtvrtek přišlo z Číny na splacení dluhu 475 milionů euro. V pátek v deset dopoledne mělo být vše slavnostně vypořádáno. CEFC tvrdí, že J&T ucítila možnost vydělat mnohem víc, než jí Číňané dlužili. Nemovitosti, akvizice a další věci, které J&T nyní získala, údajně představují trojnásobek dluhu. Jasné ovšem není to, proč by J&T měla čekat až do dne, kdy peníze přišly. A proč riskantní operaci nepodnikla již dříve.

J&T podle informací Respektu získala mimo jiné značný vliv i na televizi Barrandov, v níž leží kolem miliardy korun z Číny. Jaké má J&T plány s Barrandovem, zatím není jasné.  Jediné, co J&T nedostala,  jsou pivovary Lobkowicz.

Na výlet

Tvrdíkova čínská cesta začala tak, jako nyní končí: na dně. Tehdy, v květnu 2010, na tom byl Jaroslav Tvrdík opravdu špatně. Kampaň ČSSD, kterou vedl, nedopadla dobře: strana dostala málo hlasů a nebyla schopna sestavit vládu. Jeho tehdejší šéf Jiří Paroubek ho označil za hlavního viníka propadáku. Tvrdík mluvil o tom, že leží na zádech a že se mu snad časem podaří zvednout.

S tím mu nakonec pomohl další Paroubkem odvržený muž, jeho někdejší premiérský tajemník Jan Birke. I on přemýšlel, co dál, a rozhodl se oprášit byznysové zkušenosti z kraje devadesátých let, kdy podnikal v Číně. Země ho okouzlila a chtěl to v ní opět zkusit. „Jaroslava jsem tenkrát vzal do Číny sebou a chtěl mu ji ukázat,“ říká s odstupem let Birke.

Stalo se - a nebyl to jen romantický výlet. V té době už Birke zřejmě spolupracoval se společností PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta měla v Číně velké plány, chtěla rozjet miliardový byznys spotřebitelských úvěrů Home Credit a hledala šerpy s politickými konexemi. A to hlavně na domácí půdě, kde dosavadní vlády podporovaly tibetského duchovního vůdce dalajlámu, což komunistická Čína nesla s nelibostí a PPF to komplikovalo obchody.

Časem však došlo k zahraničně politické otočce Prahy, z níž PPF jednoznačně těžila. Nejdříve premiér Petr Nečas, a pak i jeho nástupci z Tvrdíkovy ČSSD ohlásili, že Česko se přestane „vměšovat do vnitřních záležitostí“ Číny, konkrétně zvát či přijímat k oficiálním návštěvám dalajlamu; tedy že odteď bude v popředí hlavně byznys. A Jaroslav Tvrdík v tom sehrál nepochybně důležitou roli. Po odchodu Jiřího Paroubka se s domovskou stranou opět sblížil a začal se před jejími představiteli vydávat za znalce říše středu.

Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming
s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK
Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK

A jako v minulosti, i tentokrát se Tvrdík pro novou kariérou nadchl. Do Číny létal dvakrát do měsíce, zároveň však nikdy nepatřil mezi znalce regionu, dodnes neumí jazyk. K Číně přistupoval jako laik a byl vždy odkázán na prostředníky. Magazínu Forbes před časem řekl, že důležitá pro něj byla především „Maruška“ - jeho tlumočnice a ředitelka kanceláře Li Ming. Její dědeček byl stranický tajemník v jedné z provincií a ona mu měla otevírat dveře k níže postaveným úředníkům.

Boom, který nebyl

Jak přesně se zrodily některé Tvrdíkovi kontakty, nicméně dodnes není úplně jasné. Především to, jak se bývalý ministr obrany postupně začal stále více propojovat s čínskou skupinou CEFC, která je spojovaná s čínskou vojenskou rozvědkou. Byl to zřejmě on, kdo jejího šéfa Jie Ťien-minga v roce 2015 doporučil českému prezidentu Miloši Zemanovi, který ho jmenoval zvláštním poradcem pro Čínu. A následně Zeman ohlásil boom čínských investic do Česka.

Realita ale této vizi příliš nepřeje. Nedávná čísla České národní banky říkají, že loni se příliv investic propadal na šest miliard, tedy o polovinu vůči předchozímu roku. Navíc se začaly objevovat informace, že se CEFC dostává do problémů. To však Tvrdík nikdy nepřipouštěl. Když loni v Americe kolem společnosti vypukl korupční skandál a Jie Ťien-ming možná z obavy před vyšetřováním přestal jezdit na Západ, Tvrdík pro Respekt argumentoval, že je nemocný. Když byl v Číně zadržen, tvrdil, že jde o spekulace.

Jie Ťien-ming je nyní ovšem prokazatelně mimo firmu a Tvrdík se nedávno vydal s dvěma poradci Zemana do Číny ověřit, co se stalo. Následně český prezident oznámil, že mu emisaři přivezli zprávu, že jeho poradce skutečně problémy má, ale hned to překryl sdělením, že do CEFC vstupuje státní agentura CITIC a že obchody s Čínou pokračují. Mluvčí skupiny pak doplnil, že v Česku se neplánuje ani zmíněný globální prodej nemovitostí – což ovšem ani nemohla, protože jimi CEFC ručí za nesplacenou půjčku bance J&T.

Teď je ale vše opět jinak. Tvrdík je minimálně dočasně mimo hru - a je otázkou, jak to dál bude s čínskými investicemi v Česku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].