Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tejc: ČSSD potřebuje změnu. A tou jsem jedině já

Ze sjezdu sociální demokracie: Jak se musí strana změnit pro volební vítězství

Jeroným Tejc • Autor: Milan Jaroš
Jeroným Tejc • Autor: Milan Jaroš

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na právě probíhajícím sjezdu strany v Brně prohlásil, že je optimistický a věří v úspěch v podzimních parlamentních volbách. Odpovědi z následující ankety ve všech případech tak přesvědčené nejsou – a ukazují i rozpory, jež současné směřování strany provázejí. Respondenti odpovídali na dvě otázky: Co musí ČSSD změnit, aby vyhrála letošní podzimní volby do Poslanecké sněmovny? A nakolik je pravděpodobné, že ČSSD tyto volby vyhraje?

Jan Birke, poslanec, volební manažer ČSSD a kandidát na místopředsedu ČSSD:

Autor: Respekt
Autor: Respekt

1) Musíme začít mluvit srozumitelně, musíme vysvětlit lidem, že skutečně hájíme jejich zájmy. Že tlačíme na zvyšování mezd, že jsme garancí pravidelného zvyšování důchodů, že budeme rozvíjet bezplatné a kvalitní zdravotnictví i školství, že zajistíme bezpečnost státu, že se postaráme o seniory a zároveň podpoříme mladé, rodiny s dětmi a běžné zaměstnance. Musíme do voleb vrátit skutečný obsah, sdělit lidem, o čem svými hlasy rozhodují. Volby nejsou soutěží popularity jako Zlatý slavík, jde o naše platy, důchody a celou kvalitu života. A tu nabízí ČSSD nejlepší v celé republice, o tom jsem přesvědčen.

2) Já udělám vše pro to, abychom zvítězili. To je můj základní postoj, proto jsem přijal práci volebního manažera.

Kateřina Valachová, ministryně školství:

1) Já si myslím, že když tyto dva dny využijeme k tomu, abychom táhli na jednu branku. To se mi zdá jako nejdůležitější věc.

2) Na vítězství v parlamentních volbách bych si momentálně vsadila na 60%.

Jeroným Tejc, poslanec a kandidát na prvního místopředsedu ČSSD:

1) Musí začít sama u sebe a nesmíme svádět neúspěchy na lidi v regionech a na soupeře. Měla by se zamyslet nad tím, kde udělala v minulosti chyby. Aby se mohla změnit, musí mít alternativu - a touhle alternativou jsem v tuto chvíli jen já.

2) Tak to rozhodnou voliči a tipy nemám, protože ani renomované agentury se většinou netrefí.

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí:

Autor: Karel Cudlín
Autor: Karel Cudlín

1) Tak musíme zejména lidem vysvětlit, že my jsme ti, kteří plní svůj volební program a kteří bojují za navyšování důchodů, přídavků na děti a dalších podobných věcí, protože to by bez nás nebylo. Děláme stejně tak mnoho věcí pro seniory, zdravotně postižené i pro rodiny s dětmi - a pokud nezasedne sociální demokracie v budoucí vládě, tak zde není strana, která by toto reprezentovala. A musíme lidi o tom všem přesvědčit i bez vlastnictví médií.

2) Já se nechám překvapit, ale budu dělat vše pro to, aby to bylo 100%. 

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí:

1) Co je potřeba změnit, bych si nechal pro své spolustraníky

2) Nerad tipuji. Machiavelli tuším říkal, že v politice je 40% na nás a 40% je osud nebo okolnosti. Mě jde o to, abychom plně odvedli to, co záleží na nás.

Jiří Dientsbier, senátor:

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

1) Musí změnit svůj základní strategický přístup, který byl zaměřen především na tradiční voliče. Tím neříkám, že je má opustit, ale strana by neměla cílit jen na mě. Sociální demokracie nebyla nikdy úspěšná ve volbách takovým způsobem, aby vyhrála s výrazným výsledkem. Pokud nebude oslovovat i středové voliče. Sociální demokracie tu vždycky byla a měla by být pro lidi, kteří potřebují pomoc od státu a společnosti, ale stejně tak může oslovovat progresivně uvažující a mladší voliče, což se jí nedaří. A díky současné úzké orientaci se jí to nemůže ani podařit.

2) Já myslím, že nemá smysl takto tipovat. Ambicí strany je vždycky chtít vyhrát. A to i v situaci, kdy se to zdá nemožné. Konkrétní čísla říkat nechci.

Stanislav Huml, poslanec:

1) Komunikovat jasně a srozumitelně výsledky této vlády.

2) Do voleb se může stát mnoho věcí. Jsem optimista, proto 80%.

Pavlína Nytrová, poslankyně a zastupitelka Moravskoslezského kraje:

1) Vyměnit ,,staré“ okoukané tváře, které mluví hodiny o ničem, za ,,nový svěží vítr“ mladých politických nadšenců, kteří umí být i politicky nekorektní a přestanou podporovat politickou korupci;  a to i napříč politickými stranami. Nebát se změny a zvolit na sjezdu nové tváře do vedení strany.

2) 10%

Zleva Jaroslav Foldyna,  Bohuslav Sobotka a  Roman Sklenák • Autor: ČTK
Zleva Jaroslav Foldyna, Bohuslav Sobotka a Roman Sklenák • Autor: ČTK

Lubomír Toufar, poslanec:

1) ČSSD musí vyjít jednotná z nastávajícího sjezdu, postavit kvalitní kandidáty, vytvořit stručný a jasný volební program (s daňovými návrhy se to zrovna moc nepovedlo) a dělat kvalitní kontaktní kampaň.

2) Šance na vítězství, pokud se výše uvedené podaří, je 50%; pokud ne, tak na 30%.

Jiří Běhounek, poslanec:

1) Být pravdivá a jednotná.

2) Po roce 1989 jsem zažil mnohé prognózy i těsně před různými volbami. Takže je to vždy 50 na 50.

Miloš Petera, poslanec:

1) Musí být srozumitelná a mít jasný program. Měla by také nabízet levicová témata.

2) Vítězství ve volbách odhaduji na 50 procent.

Dana Váhalová, poslankyně:

1) ČSSD musí být více čitelná, srozumitelná a přesvědčivá.

2) Šance na vítězství je 60%.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].