Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Sjezd ČSSD: Jak vyhrát volby a vyjít se Zemanem

Předseda Sobotka s přáteli v Brně: O čem se bude jednat

Premiér Bohuslav Sobotka na debatě s voliči • Autor: Milan Jaroš
Premiér Bohuslav Sobotka na debatě s voliči • Autor: Milan Jaroš

Bohuslav Sobotka v pátek po dvou letech obhajuje post předsedy sociální demokracie. Na sjezdu v Brně chce stranu přesvědčit, že šance na úspěch v podzimních volbách stále existuje a že ČSSD může znovu sestavovat vládu.

Sobotka pořád zůstává důležitou protiváhou Andreje Babiše i Miloše Zemana, jeho výsledek na sjezdu je proto pro českou politiku důležitý. Podle všech průzkumů z poslední doby však ČSSD proti hnutí ANO výrazně ztrácí. Nejnovější zpráva agentury Median z tohoto týdne sice ukázala, že Babišův náskok se mírně snížil (na 28 % oproti 21 % pro ČSSD), ale pro Sobotku by i takový výsledek znamenal na podzim prohru. Po sjezdu by mělo být jasnější, co s tím chce 47letý předseda dělat.

Na předsedu nekandiduje nikdo jiný než Sobotka. Ovšem hlasuje se tajně a bude zajímavé sledovat, jak velkou podporu nakonec dostane. Na sjezdu před dvěma lety to bylo 85 procent, což by dnes byl úspěch. Hlavní souboj se pak povede o prvního místopředsedu, na kterého kandidují Sobotkův spojenec Milan Chovanec a Sobotkův kritik Jeroným Tejc. Kdyby Tejc vyhrál, pro Sobotku je to tedy prohra. Před sjezdem začali o Sobotkovi mluvit kriticky i jiní lidé než Tejc, nejvíc jihočeský hejtman Jiří Zimola (jihočeská ČSSD jako jediná neschválila Sobotkovi mandát na předsedu). Na zbylá místa v předsednictvu už sice nikdo z kritiků nekandiduje, ale hypoteticky se může někdo přihlásit až na místě. Resp. jediným kritikem mezi uchazeči o místopředsedu je poslanec Jaroslav Foldyna, nicméně má podporu jen z jednoho kraje a bez úspěchu kandiduje už tradičně.

Po neúspěchu v krajských volbách a pod tlakem slabých preferencí Sobotka v poslední době vsadil na levicový program. Obrat doleva, který má sociální demokraty odlišit od ANO a přesvědčit tradiční voliče, se bude probírat i v Brně, byť ne do velkých podrobností. Několik lidí z vedení ČSSD už naznačilo, že bude potřeba upravit plán na změny daní, který Sobotka představil v únoru a který by znamenal vyšší daně od příjmu kolem 50 tisíc. Ostatním mají daně klesnout. ČSSD přišla poslední dobou i s dalšími sliby směrem k tradičním voličům: slibuje další zvýšení minimální mzdy (ta už za nynější vlády stoupla z 8 na 11 tisíc), ještě letos chce ve vládě zařídit zvýšení platů pro bezpečnostní složky a vyšší příjmy slibuje i ostatním státním zaměstnancům a rodinám s dětmi (skrze vyšší přídavky a daňové odpočty).

Programový obrat doleva Sobotka minulý měsíc doplnil tím, že po volbách už nemusí být pro ČSSD tabu spolupracovat s komunisty. Bohumínské usnesení, které spolupráci na vládní úrovni už 22 let zapovídá a o kterém se na sjezdech ČSSD pravidelně mluví, je podle Sobotky přežitek – a toto téma se tedy bude probírat i tentokrát.

Parlamentní volby se letos konají poprvé souběžně s prezidentskou kampaní a kandidatura Miloše Zemana je pro ČSSD problém. Zeman má ve straně řadu stoupenců a ani Sobotka proti němu nevystupuje – před sjezdem avizoval, že Zemana v minulých volbách sám volil a že strana nejspíš proti Zemanovi nikoho nepostaví. Zeman přitom Sobotku kritizuje a jeho opětovná kandidatura tedy sociálním demokratům rozhodně neprospěje. Sjezd se každopádně musí k Zemanovi nějak postavit, Sobotka chce nepříjemné téma uklidit a vyhlásit na jaře stranické referendum, zda se strana bude, nebo nebude k někdejšímu předsedovi Zemanovi v jeho druhém boji o Hrad.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].