Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

S Babišem a zemřít?

Styl šéfa ANO komplikuje sestavení vlády. Čeká nás blokování sněmovny?

Andrej Babiš přichází na debatu idnes.cz, 10. 0. 2017 • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš přichází na debatu idnes.cz, 10. 0. 2017 • Autor: Milan Jaroš

Do rozhodování, jak se postavit k povolební situaci, musí politické strany započítat i jeden faktor. Lze vládu s Andrejem Babišem přežít? Pochopitelně ne doslova;  ale nehrozí, že kdo s ním půjde, ten v dalších volbách vyhoří? Tohle téma zmiňuje stále více politiků a není se čemu divit. Sociální demokraté a křesťanští demokraté za účast ve vládě poměrně tvrdě zaplatili, přestože svým voličům splnili většinu slibů.

Pokud si ovšem někdo myslí, že jim ublížil už fakt, že s tím „hrozným“ Babišem vůbec vládli, pak se plete. Řada interních výzkumů obou stran během minulého volebního období ukázala, že jejich stoupencům nevadí sama spolupráce s ANO. Problém byl jinde -  jejich voliči přičetli všechny úspěchy Babišovi. Dokonce i to, co původně podpořit nechtěl, a obě strany ho k tomu musely náročně přesvědčovat.

Babiš je totiž schopný rétor i populista, takže dokáže strhnout pozornost. Zároveň má svá média, která mu pomáhají v obrazu úspěšného bojovníka za lid. A v neposlední řadě je tu permanentní kampaň, kterou Babiš proti svým koaličním partnerům vedl. Není důvod pochybovat o tom, že v tom bude chtít pokračovat.

Pro politiky, kteří nepřemýšlejí jen o jednom volebním období, je to poměrně zásadní téma. Pochopitelně spolu s dalšími, jako je policejní obvinění, Agrofert či spolupráce s StB. Babišův styl se však každopádně obrací proti němu samému a komplikuje další jednání o vládě.

Mezi poslanci se tak stále častěji zmiňuje scénář, že se bude blokovat ustavení orgánů sněmovny, takže dnešní vláda bude pokračovat. Někteří to chtějí natahovat až do prezidentské volby na začátku příštího roku. Pokud to myslí vážně, možná se schyluje k ještě drtivějšímu vítězství Andreje Babiše v předčasných volbách. Mohl by totiž veřejnosti ukázat, že je obětí ostatních stran, které se proti němu spikly. Ale nepředbíhejme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].