Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Andrej Babiš už se nemá na co vymlouvat

Deset poznámek k povolební situaci

Ve volebním štábu ANO, 21.10.2017 • Autor: Milan Jaroš
Ve volebním štábu ANO, 21.10.2017 • Autor: Milan Jaroš

1. Vláda bez ANO nemůže vzniknout. Ale pro ANO to rovněž není jednoduchá situace, protože s tak dominantním postavením už se nemá na co vymlouvat. Ponese odpovědnost za sestavování vlády i fungování vlády (pokud tedy vznikne). Pro Andreje Babiše to bude zcela nová situace – a jako člověk, který vede permanentní kampaň, bude hledat nové aktivizační téma na voliče.

2. Až teď se jasně ukáže, jaké vlastně ANO je. Dosud tlumili ambice Andreje Babiše koaliční partneři a kritická část veřejnosti. Nyní to bude hlavně na samo ANO, členové už se nebudou moci skrývat.

3. Dá se očekávat, že Babiš bude chtít dokázat, že se jeho kritici pletli: že je demokratický, férový politik. Šéf ANO chce být populární, pravděpodobnější tak je, že se pokusí sestavit “slušnou” vládu s demokratickými stranami. Ale vzhledem k tomu, jak na ně útočil, a stejně tak vzhledem k jeho aférám není jasné, jestli se mu to podaří. Sám v pondělí přiznal, že nejraději by vládl s ODS (dohromady by měli 103 hlasů). Ta to ale rezolutně odmítá.

4. Vlastně jediný, kdo nějakou ochotu (byť velmi opatrně) v ODS projevuje, je Václav Klaus ml. Výsledky voleb ale zkomplikovaly scénář, že by mohl stranu po Fialovi převzít. Do sněmovny se na základě kroužkování dostali i lidé jako Marek Benda či Pavel Žáček, kteří nejsou velkými fanoušky Andreje Babiše. Klaus sice získal hodně preferenčních hlasů, ale také to nebyla žádná sláva. V roce 2013 jich obdržela víc Miroslava Němcová, takže tu evidentně není větší volání po nahrazení Petra Fialy ve vedení ODS. STAN a TOP 09 na svém postoji nic nemění, takže s Babišem nikdy. Budou tak mít zřejmě více času na promýšlení, jak integrovat či jinak posílit proevropskou pravici.

5. Přímá vládní koalice s Tomiem Okamurou a komunisty je zatím méně pravděpodobná. Znamenalo by to potvrzení kritických hlasů, že Babiš se nebojí spolupracovat s extremistickými proudy. Navíc by taková vláda musela extremistům vyjít hodně vstříc, a demokratická část společnosti by se pak zřejmě spojila proti ANO. Okamura je ke všemu nevyzpytatelný, vládnout s ním by byla sebevražda. Nemluvě o tom, že trvá na protiústavním zákazu islámu. Musel by tedy slevit ze svého programu, což neudělá. Stejně jako komunistům mu vyhovuje být proti všem v opozici. Ale může překvapit.

6. Výše popsané nevylučuje menšinovou vládu, která se o extremistické proudy opře třeba tak, že odejdou ze sněmovny. Vláda získá důvěru, strany se budou tvářit, že pro kabinet nehlasovaly, a pak se bude obchodovat podle potřeby. Například jednáním o obecném referendu, které extremisté chtějí prosadit kvůli vystoupení z EU.

7. Vláda odborníků by Babišovi mohla projít, zkomplikoval by tím situaci ostatním stranám, které by se proti němu nemohly přímo vymezit. Češi navíc odborníky milují, takže by získal podporu veřejnosti, a ještě byl za hrdinu, že se obětoval. Jenže zbavit se postu premiéra a navíc riskovat, že mu vyroste konkurent, také není jednoduché.

8. Lidovci a sociální demokraté jsou stále ve hře, ale obě strany odmítají jít do vlády s obviněnými politiky. ČSSD ovšem nebude řešit jen účast ve vládě, hraje totiž o své přežití. Volby přinesly dvě zásadní zprávy o levici. a) Že liberální levice v Česku neexistuje; neuspěla nejen ČSSD, ale i Strana zelených. b) Že tradiční levice se rozpadla do různých více či méně populistických stran. Aby se znovu sjednotila v ČSSD, musí se evidentně výrazně posunout doleva, k sociálnímu populismu. Liberálům z toho budou vstávat vlasy hrůzou, ale bude to demokratická levice. Zmínky o šéfovi odborů Středulovi míří správným směrem.

9. Důležitou roli budou ve sněmovně hrát Piráti. Ať už stanou ve vládě, či opozici. Co do počtu hlasů získali vlastně skoro totéž co ODS (odbočka: kdo by to byl řekl, že tohle někdy někdo napíše). Mají ale jednu velkou výhodu, Babiš na ně nemůže vytáhnout kauzy či odpovědnost za politiku 90. let. V tomto ohledu budou mnohem svobodnější a podle dosavadních výroků se zdá, že i v dobrém slova smyslu drzejší.

10. Zatím se jeví, že vláda nevznikne, protože je Andrej Babiš obviněn policií. Pokud nějaká strana (případně policie) necouvne, Babiš většinovou vládu nesestaví. Změnu by mohlo vyvolat nevydání Babiše sněmovnou (má novou poslaneckou imunitu, takže se musí hlasovat znovu). Pakliže by vydán nebyl, je třeba věnovat pozornost tomu, kdo proti vydání hlasoval. To bude totiž základ skutečné koalice.

P.S. Může se objevit i nečekané řešení. Pokud vás napadá, napište nám na Facebook či Twitter, rádi ho zařadíme do svých úvah.

Dodatečná varianta: Někteří jste se mě ptali, proč jsem nezmínil variantu, kterou jsem nabídl v sobotu v DVTV. Tedy že Andrej Babiš bude pověřen sestavením vlády, ale partnery nenajde. Nicméně i tak půjde do sněmovny pro důvěru, tu nezíská, ale vládnout bude po nějaký čas s pomocí prezidenta dál. Už jsme to tak měli v roce 2013. Pro Babiše by to bylo výhodné v tom ohledu, že by měl pod kontrolou vnitro i spravedlnost. To se dá různě využít. Je to možná varianta, ale zároveň by to bylo vyslovení “války” demokratickému systému, které by Babiš uspěchal, protože mu stále chybí většina ve sněmovně, takže by toho nemohl řádně využít. Ale možná by se pak někdo “vycukal” a Babiše podpořil.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].