Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Respekt: Hacker Nikulin byl již vydán do USA

O muže zadrženého v Česku se vedla dlouhá právní bitva: zájem mělo Rusko i Spojené státy

Ozbrojená stráž čeká na
příchod Nikulina k soudu, Praha, listopad 2017 • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Ozbrojená stráž čeká na příchod Nikulina k soudu, Praha, listopad 2017 • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Podle informací Respektu byl ruský hacker Jevgenij Nikulin vydán do USA. Odletěl v noci na pátek a v tuto chvíli by již měl být za mořem. O Nikulina se vedla dlouhá právní bitva, mělo o něj zájem Rusko i USA.

Česko zadrželo Nikulina na žádost FBI; zatykač vydal americký soud v Kalifornii kvůli podezření, že se Nikulin naboural do počítačových sítí společností LinkedIn, Dropbox a Formspring a zcizil z nich data sedmdesáti sedmi milionů uživatelů, mezi něž patří i řada vlivných osob.

Rusové o vydání žádají kvůli mnoho let starému podezření z trestného činu, který donedávna neřešili – spekuluje se však, že v žádosti jde hlavně o to dostat hackera z dosahu americké justice.

Američané si od Nikulina slibují, že by je mohl dovést až k hackerům podezřelým z pokusů o manipulaci nedávných prezidentských voleb v USA. Žádost FBI, která přišla do Česka, sice neobsahuje konkrétní poznatky, že by s nimi Nikulin byl spojen. Vyšetřovatelé se nicméně domnívají, že takové informace mohou od hackera získat. O Nikulinovi mluvil tento týden při návštěvě Prahy předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Konečné slovo v rozhodování měl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Jevgenij Nikulin • Autor: facebook
Jevgenij Nikulin • Autor: facebook

Před dvěma týdny pražský městský soud odmítl Nikulinovu žalobu na ministerstvo vnitra kvůli tomu, že stát mu neudělil azyl. Nikulin byl u nás zatčen předloni v říjnu na popud FBI, když cestoval s přítelkyní po Evropě. Podle informací Respektu a Aktuálně.cz v průběhu ledna a února na téma Nikulin dvakrát mluvil s ministrem Pelikánem prezident Miloš Zeman. Obě schůzky proběhly na Pražském hradě; první na začátku ledna, druhá před dvěma týdny po jmenovacím ceremoniálu nových soudců.

Dlouhodobě prorusky orientovaný Zeman při obou vyslovil názor, že Nikulin by měl být vydán do Ruska. Právě rozhodnutí, kam nakonec zamíří, bylo podle diplomatů jednou z věcí, jež spoluurčí, zda v dalším směřování Česka převáží vazby na Východ, či na Západ.

Zatímco opozice rozhodnutí chválí, Zeman vzkázal, že úřady postupovaly netradičně. Mluvčí ruské ambasády v Praze Alexej Kolmakov agentuře TASS řekl, že Česko ruskou stranu o vydání neinformovalo. „Pokud se potvrdí, že česká vláda skutečně rozhodla o jeho vydání do USA, vyvolá tento krok hluboké zklamání na naší straně. Praha opět dala přednost známé spojenecké solidaritě, aniž by vzala v potaz všechna fakta a okolnosti tohoto případu,“ dodal.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].