Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman lobbuje za vězněného ruského hackera Nikulina

Podle informací Respektu a Aktualne.cz na toto téma dvakrát mluvil s ministrem spravedlnosti Pelikánem

Hackerství, ilustrační foto • Autor: Thinkstock
Hackerství, ilustrační foto • Autor: Thinkstock

O osudu nejpřísněji střeženého vězně v českém vězení, ruského hackera Jevgenije Nikulina, stále není rozhodnuto. Nikulina chtějí jak v Rusku, tak ve Spojených státech, které ho viní z hackerských útoků na několik sociálních sítí. Jeho právníci využívají všechny možnosti, aby jeho pobyt v Česku prodloužili a oddálili možné vydání do USA. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který má finální slovo, dosud verdikt nevynesl.

Shrnutí kauzy a nová zjištění Respektu najdete v novém čísle 7/2018. Američané si od Nikulina především slibují, že by jim mohl poskytnout informace o předloňských útocích na tamní prezidentské volby, proto se snaží Česko přesvědčit, ať Nikulina vydají pod tamní jurisdikci. Aktivní je i ruská strana - a právě v její prospěch nedávno dvakrát lobboval český prezident Miloš Zeman.

Jevgenij Nikulin coby bezstarostný milovník rychlých aut a tahů po evropských barech • Autor: Instagram
Jevgenij Nikulin coby bezstarostný milovník rychlých aut a tahů po evropských barech • Autor: Instagram

Nikulin by u nás zatčen na popud FBI, když cestoval s přítelkyní po Evropě. Podle informací Respektu a Aktuálně.cz v průběhu ledna a února na téma Nikulin dvakrát mluvil s ministrem spravedlnosti Pelikánem. Obě schůzky proběhly na Pražském hradě; první na začátku ledna, druhá před dvěma týdny po jmenovacím ceremoniálu nových soudců. Dlouhodobě prorusky orientovaný Zeman při obou z nich vyslovil názor, že Nikulin by měl být vydán do Ruska.

Ministr spravedlnosti to na přímou otázku nepopřel, ale blíže to odmítl rozvádět. „Nechci se k tomu vyjadřovat,“ řekl Respektu a Aktualne.cz. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Respektu sdělil, že u schůzek nebyl, a proto se k nim nemůže nic říct.

Právě rozhodnutí, kam Nikulin nakonec zamíří, bude podle diplomatů jednou z věcí, jež určí, zda v dalším směřování Česka převáží vazby na Východ, či na Západ. „Mluvil jsem o tom s ministrem Pelikánem a určitě preferuji vydání do USA. Ale nemám na to žádný vliv,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].