0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika1. 6. 20173 minuty

Naším problémem není svoboda médií, ale Babiš, zopakovali Češi v Bruselu

O svobodě slova v Česku debatovali v Evropském parlamentu hlavně čeští zástupci

Autor: Milan Jaroš

Před liduprázdným sálem Evropského parlamentu proběhla ve čtvrtek napjatě očekávaná debata o svobodě slova v Česku na pozadí nahrávek kompromitujících exministra Babiše. Přítomnost zpočátku dvaceti, postupně čtyř desítek z téměř osmi set členů eurosněmu ovšem ukázala, že napjatě diskusi očekávali jen Češi.

Čeští zástupci převažovali i mezi těmi, kteří si v debatě o Babišově zneužívání médií coby politické zbraně vzali slovo; ostatní z necelých třiceti poslanců, kteří mluvili, zastupovali převážně další visegrádské státy. V hodinové debatě nezaznělo, co by vybočovalo z diskuse na stejné téma v parlamentním výboru pro svobodu a spravedlnost už v úterý večer. Češi zpravidla zmínili, že v zemi není systémově ohrožena nezávislost médií, ale je tu jeden konkrétní problém, který se jmenuje Andrej Babiš (a vliv na obsah médií, jež donedávna vlastnil). Cizinci mezi vystupujícími europoslanci pak uváděli případ Silvia Berlusconiho a identickou debatu na půdě sněmu před osmi lety, a poukazovali přitom na riziko oligarchizace médií - jejich vlastnictví v rukou několika movitých businessmanů, které se týká vícera evropských zemí.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Politici tak několik minut, které dostali, zúžili na téma, jež je zajímá. Místopředseda parlamentu a zároveň jediný zástupce hnutí ANO Pavel Telička řekl, že je tu v souvislosti s Českou republikou mnohem větší důvod k obavám než vlastnictví médií Andrejem Babišem (jež předtím kritizoval) - a tím je nejednoznačný vztah Česka k Evropě.

Jmenoval konkrétně Miloše Zemana jako příklad politika, který hazarduje s českým vztahem k Evropě. A z europarlamentních řad vyzval, aby si čeští voliči v parlamentních a “zejména prezidentských” volbách vybrali “skutečně evropské lídry”.  Telička to řekl jen krátce předtím, než ČT24 informovala, že hnutí ANO uvažuje o vlastním prezidentském kandidátovi.

Portugalský lidovec Carlos Coelho zase mluvil o “viru napadajícím svobodný tisk” - a tím jsou podle něj takzvané fake news, smyšlené zprávy. Ty v kombinaci s autoritáři, kteří potlačují svobodu slova a nechávají pronásledovat novináře, představují klíčovou výzvu pro demokratické systémy dnešních dnů. “Je to Babiš, Maduro, Putin, Erdogan a fake news,” shrnul současné hrozby svobodě slova portugalský politik.

Komisařka Cecilia Malmström, která debatu zahajovala a měla i shrnout, zopakovala, že v Česku není ohrožen demokratický systém a poděkovala, že se díky diskusi “něco dozvěděla o české politice”. Tím bod o Babišovi, který na debatě v Bruselu nebyl přítomen, skončil.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].