Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Politika

Připadám si jako uvízlý delfín, napsala před smrtí Politkovská

Uplynulo deset let od vraždy ruské novinářky: objednavatele vraždy se nikdy najít nepodařilo

Moskva, 6. výročí smrti Anna Politkovské • Autor: REUTERS
Moskva, 6. výročí smrti Anna Politkovské • Autor: REUTERS

Na den přesně před deseti lety, na čtyřiapadesáté narozeniny ruského prezidenta Vladimira Putina, padly v jednom z moskevských činžáků čtyři výstřely. Mířily na ženu, která právě vystupovala z výtahu a chodbou mířila ke svému bytu. Když střelec svoji práci dokončil, hodil pistoli na zem vedle jejího těla, aby to vypadalo na pokus o sebevraždu. Nešlo však jen o jednu z mnoha vražd, kterých se ročně uděje v Rusku řada. Tahle měla vyvolat zděšení a strach, což se také podařilo -  protože k zemi padla Anna Politkovská, odvážná novinářka kritizující Putinův režim.

Byla známá jako válečná reportérka, která dlouhodobě referovala o zvěrstvech ruské armády v Čečensku, a to i ve chvíli, kdy už o tom řada jejích kolegů nechtěla nic slyšet ani psát. Kromě dalšího ze strachu, aby se jim někdo nepomstil.  Politkovská se nebála; byla nesmlouvavá, znovu a znovu se vydávala do terénu a riskovala. Krátce před smrtí měla novinářka rozpracovaný článek o mučení čečenského migranta z Ukrajiny, jenž byl vystaven týrání elektrickým i šoky, aby se vyšetřovatelům přiznal k údajným vraždám. Materiál vyšel v opozičních novinách Novaja Gazeta šest dní po její smrti.

Novinářka přitom opakovaně pochybovala, zda se to, co dělá, nějak odráží ve společnosti. Většina lidí totiž byla dlouhodobě apatická vůči tomu, co se v Čečensku děje. Jeden z článků, který byl nalezen v jejím počítači, měl název  Co jsem vlastně udělala tak špatného – a pozastavovala se v něm nad úpadkem ruské novinařiny, která se servilně přimykala k Putinovi. „Nikdy jsem neusilovala o to stát se vyděděncem, a teď si připadám jako delfín, který uvízl na pláži,“ stálo v něm. Zároveň tu kritizovala Putinem dosazeného čečenského vůdce Kadyrova, který rozjel další a ještě hrůznější kolo zabíjení.

Brutální vražda Politkovské okamžitě vyvolala ohlas v zahraničí, Kreml mlčel. Putin promluvil až o tři dny později, když při návštěvě Drážďan, města, kde pracoval pro KGB, řekl, že jde o „otřesně krutý zločin“. Později otočil s tím, že hlavním motivem zavraždění Politkovské měla být diskreditace Ruska. Z podílu na vraždě byli obžalováni čečenští bratři Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovi, jejich příbuzný Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Dva byli odsouzeni na doživotní, ale objednavatele vraždy se nikdy najít nepodařilo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].