0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika7. 10. 20163 minuty

Připadám si jako uvízlý delfín, napsala před smrtí Politkovská

Uplynulo deset let od vraždy ruské novinářky: objednavatele vraždy se nikdy najít nepodařilo

Moskva, 6. výročí smrti Anna Politkovské • Autor: REUTERS

Na den přesně před deseti lety, na čtyřiapadesáté narozeniny ruského prezidenta Vladimira Putina, padly v jednom z moskevských činžáků čtyři výstřely. Mířily na ženu, která právě vystupovala z výtahu a chodbou mířila ke svému bytu. Když střelec svoji práci dokončil, hodil pistoli na zem vedle jejího těla, aby to vypadalo na pokus o sebevraždu. Nešlo však jen o jednu z mnoha vražd, kterých se ročně uděje v Rusku řada. Tahle měla vyvolat zděšení a strach, což se také podařilo -  protože k zemi padla Anna Politkovská, odvážná novinářka kritizující Putinův režim.

Byla známá jako válečná reportérka, která dlouhodobě referovala o zvěrstvech ruské armády v Čečensku, a to i ve chvíli, kdy už o tom řada jejích kolegů nechtěla nic slyšet ani psát. Kromě dalšího ze strachu, aby se jim někdo nepomstil.  Politkovská se nebála; byla nesmlouvavá, znovu a znovu se vydávala do terénu a riskovala. Krátce před smrtí měla novinářka rozpracovaný článek o mučení čečenského migranta z Ukrajiny, jenž byl vystaven týrání elektrickým i šoky, aby se vyšetřovatelům přiznal k údajným vraždám. Materiál vyšel v opozičních novinách Novaja Gazeta šest dní po její smrti.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Novinářka přitom opakovaně pochybovala, zda se to, co dělá, nějak odráží ve společnosti. Většina lidí totiž byla dlouhodobě apatická vůči tomu, co se v Čečensku děje. Jeden z článků, který byl nalezen v jejím počítači, měl název  Co jsem vlastně udělala tak špatného – a pozastavovala se v něm nad úpadkem ruské novinařiny, která se servilně přimykala k Putinovi. „Nikdy jsem neusilovala o to stát se vyděděncem, a teď si připadám jako delfín, který uvízl na pláži,“ stálo v něm. Zároveň tu kritizovala Putinem dosazeného čečenského vůdce Kadyrova, který rozjel další a ještě hrůznější kolo zabíjení.

Brutální vražda Politkovské okamžitě vyvolala ohlas v zahraničí, Kreml mlčel. Putin promluvil až o tři dny později, když při návštěvě Drážďan, města, kde pracoval pro KGB, řekl, že jde o „otřesně krutý zločin“. Později otočil s tím, že hlavním motivem zavraždění Politkovské měla být diskreditace Ruska. Z podílu na vraždě byli obžalováni čečenští bratři Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovi, jejich příbuzný Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Dva byli odsouzeni na doživotní, ale objednavatele vraždy se nikdy najít nepodařilo.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].