Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Po kom šel špion v Chovancově ulici?

Ministrova ochranka zadržela muže, který si fotografoval okolí jeho služební vily

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Minulý týden se odehrál nečekaný incident nedaleko pracovní vily ministra vnitra. Jak zjistil zpravodajský web Seznam.cz, ochranka Milana Chovance zadržela před domem muže, který si fotografoval jeho blízké okolí. Šlo o příslušníka Vojenského zpravodajství, které patří pod ministerstvo obrany. To ihned rozvířilo spekulace, zda nejde o pokus Chovance diskreditovat.

Vojenské zpravodajství totiž spadá pod resort kontrolovaný hnutím ANO, zatímco Chovanec je z konkurenční ČSSD. Fakt k události je zatím málo. Podle informací Respektu muž po zadržení Chovancovou ochrankou nejdřív tvrdil, že je student, ale po příjezdu policie se prokázal odznakem Vojenského zpravodajství. V jeho aparátu nebyly přímo snímky Chovancovy vily, ale dům v bezprostředním okolí. Na dalších snímcích byly detailně zachyceny stromy na vedlejším pozemku, přes něž je vidět na rezidenci.

Vojenské zpravodajství uvádí, že se jednalo o legální operaci, podrobnosti nekomentuje. Podle Aktuálně.cz měli zpravodajci zájem o jednu z nedalekých ambasád¨, ale opět není jasné proč.

V tuto chvíli je možná paleta vysvětlení: od možnosti, že zpravodajci monitorovali okolí ministrovy vily kvůli snaze umístit zde sledovací zařízení, v tom případě by mohlo jít o snahu ministra skutečně z nějakého důvodu diskreditovat. Stejně tak je možné, že se vojáci o Chovance zajímají legálně, byť není jasné proč.

Zpravodajci ale také mohli obhlížet terén v perimetru vzdálenějšího objektu, který byl v jejich hledáčku. Není však ani vyloučené, že se někdo zevnitř Vojenského zpravodajství může snažit diskreditovat jeho ředitele Jana Berouna. Právě on bude muset nyní celou operaci vysvětlovat. Případem se právě ve středu bude zabývat Bezpečnostní rada státu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].