Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nikdo Chovance nenutil, aby stál na pódiu s Okamurou

S mladým sociálním demokratem Radimem Hejdukem o sjezdu a směřování strany

Zkuste si vzpomenout, že jsem politik. (Radim Hejduk oslovuje voliče ve Vysočanech) • Autor: Milan Jaroš
Zkuste si vzpomenout, že jsem politik. (Radim Hejduk oslovuje voliče ve Vysočanech) • Autor: Milan Jaroš

Radim Hejduk kandiduje na místopředsedu ČSSD. Mladý člen spolku Idealisté zkoušel se sociálními demokraty prorazit už do Sněmovny, to se nepodařilo: z Prahy, kde kandidoval, postoupil pouze jeden sociální demokrat. V kampani nicméně předvedl zcela novou cestu, jak získávat voliče: zaujal mladé lidi nejen v ulicích, ale i na sociálních sítích, a získal si svými myšlenkami velký počet příznivců.  Je pravděpodobné, že na volby místopředsedů na nedělním sjezdu v Hradci Králové ani nedojde, ČSSD si naplánovala pouze jednodenní volební setkání, na němž by měla mimo jiné vyřešit, jak se postaví k vládě Andreje Babiše.  Jak vidí situaci své strany mladý nadějná sociální demokrat?

Na předsedu strany kandiduje osm zájemců, nejvíce se očekává střet mezi Milanem Chovancem a Janem Hamáčkem. Nebo čekáte překvapení?

Sjezd minimálně konečně určí, kdo ji má vést. A může se na něm stát úplně všechno, nic není tentokrát nemožné. Bude to sjezd výjimečný v tom, že delegáti už nebudou dbát tolik na hlasovací dohody jako v minulosti. Alespoň takové mám ohlasy z regionů. Velká část delegátů se podle mě bude rozhodovat na sjezdu.

A koho z těch dvou byste preferoval vy? Hlavní zpráva zní, že Chovanec nechce do vlády s Babišem, naopak Hamáček v tom není tak striktní.

Myslím, že je to složitější, i pod Milanem Chovancem se může stát, že by ČSSD do vlády s Andrejem Babišem šla. Je otázka, co bude chtít zbytek sociální demokracie.  Předseda má hlavní slovo, ale strana je díkybohu demokratická, takže se bude rozhodovat i podle toho, co řekne sjezd. Může se stát, že zvolíme Milana Chovance, a sjezd přitom řekne: do vlády chceme, klidně i s Babišem.

Tak jaký je mezi nimi tedy rozdíl?

Podle mě jde o charakter strany. Myslím, že Hamáček bude otevřenější ke spojování různých křídel a názorových proudů. MiIana Chovance vnímám tak, že si ten směr již jasně vybral – a že by to měl být směr národní, kde může být důležité třeba i ústavní právo na zbraň.

Ano, fotka Milana Chovance se zbraní je slavná. Věříte tomu, co se z jeho okruhu šíří, a sice že se jen obětoval, aby ČSSD před volbami zasáhla národovecky naladěné voliče, nebo to národovectví nevyvěrá z jeho podstaty?

Kdyby to byla jedna věc, tak bych tomu příběhu dokázal věřit. Ale když si po prezidentských volbách stoupne na podium vedle Tomia Okamury, tak to už je zvláštní – tady už ho nic nenutilo jít do nacionalistických pozic.

Chovanec vysílal ze salonku u prezidenta s Okamurou po boku vzkaz ČSSD, že pod ním by strana neměla s prezidentem problém, že s Hradem dobře vychází.  Je ČSSD ještě pořád pod vlivem Miloše Zemana, je ve straně autoritou?

Miloš Zeman určitě na sjezdu ovlivní atmosféru, může někoho ovlivnit v rozhodování, koho zvolit. Své preference určitě má, říkal, že je nebude zveřejňovat nahlas, ale jak znám prezidenta, určitě mezi řádky nějaký vzkaz vypluje na povrch. A jestli na něj lidi dají? To je těžké říct, až tento sjezd možná ukáže, do jaké míry Miloš Zeman stále vliv. To bude zajímavé sledovat. Teď nebudou mít lidé zábrany jednat podle svého. Je to situace jiná než minule, kdy bylo důležité i proti Zemanovi udržovat Sobotku jako předsedu a premiéra – a dělali to i ti, kteří jinak Zemanovi naslouchají. Teď nejsme v kleštích a já čekám, že se to na sjezdu projeví.

Jak si v odpovídáte na otázku, zda by se měla ČSSD účastnit vlády s ANO a Andrejem Babišem?

Babiš nebabiš, tvrdím, že je lepší být momentálně v opozici. Dostali jsme sedm procent, voliči nás vyhodili dveřmi a vracet se oknem mi nepřipadá korektní. Hlavní požadavek pro ČSSD v opozici by ode mě byl takový, že se vyprofilujeme, že si řekneme, co programově chceme. Před volbami voliči častokrát nevěděli, proč by měli volit ČSSD, jaká do budoucna bude. Opoziční role je na to dobře dělaná a je spousta témat, na nichž je možné se vyprofilovat, protože hnutí ANO je opomíjí, nedokáže to, nemá na ně experty nebo ho prostě nezajímají. Jednou z těch stěžejních věcí je bytová politika. Tady je možnost na tom v opozici zapracovat.

To zní dobře a k ČSSD to patří, ale například v Brně, kde se sociálního bydlení chopilo hnutí Žít Brno a právě ANO, jsou to opoziční sociální demokraté, kteří ho brzdí a nepřejí mu. Jste si jistý, že ČSSD je stranou, která skutečně chce řešit sociální témata?

V Brně je to dost osobní konflikt mezi stranami. Pokud by ČSSD měla možnost tam vládnout, byla by donucena něco se sociálním bydlením udělat, to je jisté. Jde o to, že se tam nesnesou strany mezi sebou, vyhrotilo se to a ústí to v tak nehezkou věc, že sociální demokracie bojuje proti sociálnímu bydlení. Ale věřím, že to je lokální záležitost.

Říkal jste, že být celostátně v opozici je lepší. Lepší pro koho – pro ČSSD, nebo pro zemi, které hrozí vláda podporovaná Okamurou a komunisty?

Podle toho, z jakého horizontu se na to díváte.  Pokud se podíváme z dlouhodobějšího hlediska, je pro zemi důležité, aby se tady resuscitovala levice a byla protiváhou tendencím vítězícím dnes v politice. Z krátkodobého hlediska existuje riziko, že se ANO dohodne s nedemokratickými stranami, ale v tom nejde opomenout, jak volby dopadly. Druhá na pásce je ODS a myslím, že by teď měla být státotvorná a zkrátka do toho s hnutím ANO jít. To neříkám s libostí, já bych takovou vládu jako občan nechtěl, ale je to výsledek voleb.

ODS ale nevypadá, že by se jim chtělo ustupovat, takže možná skutečně spějeme k vládě s SPD.

Samozřejmě pro tak extrémní případ, že by měla SPD dostat posty ve vládě, musí nastat exit strategie.  Pak je podle mě neoddiskutovatelné, aby to toho CSSD šla. Ale to zatím snad nehrozí. Nejdůležitější pro mě je, že se tu bavíme o případném angažmá ve vládě a nevíme, co sami chceme. Jací chceme být, čemu se věnovat. Kdybych já věděl, co chceme a jakou máme strategii, budu ochotný se bavit, zda vláda ano, nebo ne. Doufám, že to se vyjasní na sjezdu.

Pokud byste byl zvolen místopředsedou, co byste si vzal za své téma?

Nejdůležitější je teď pochopit problémy, které česká společnost má a bude mít. Jsou to výzvy, které zatím nikdo nezpracovává a neřeší. Máme tu rozdíl mezi městy a ne-městy, oním pomyslným venkovem, pak generační problémy - těch se vůbec nikdo nezhošťuje a myslím, že od nikoho jiného než od sociální demokracie to ani nejde čekat. A je tu i ekonomická rovnováha mezi malými a středními podniky a těmi úplně největšími, těm prvním moc nepomohlo EET a zajišťovací příkazy. To je úloha ČSSD a mělo by to být naše východisko - ať už ve vládě, nebo raději a lépe v opozici.

Pochopit problémy společnosti zní dobře, ale jak to uděláte?

Je potřeba objíždět zemi, určitě bych jako první věc nařídil celému gremiu, aby vyjelo i tam, kde nikdy nebylo. Ale jde i o profesionálnější přístup než jen pocitový. Zkrátka si udělat analýzu nikoliv nás samých, ale společnosti. Jde o to vylézt ze skelněné bubliny a podívat se kolem sebe. A to není kritika strany, uvědomuju si, že to platí i na mě; i já potřebuju takové setkání s realitou.

Byl jste ve volbách vidět, zavedl jste nový způsob kampaně, oslovování voličů. A zdálo se, že mladí sociální demokraté, respektive spolek Idealisté, by mohli více promlouvat i do života strany. Naplnilo se to?

Do jisté míry. Byl jsem před volbami neznámá tvář a beru to jako začátek. Teď už mám nabídky podílet se výrazně na programu do komunálních voleb v Praze. A do našeho spolku přišli noví lidé, zvedl se dost podstatně zájem, po volbách jsme dostali asi 50 přihlášek. Vím, nevypadá to převratně, ale na to, že jsme malá organizace, která vybírá lidi aktivní a nejedeme na počet, je to docela dost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].