Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nápad na rozdělení ČEZ padá, Babišův tým je proti

Debata, jak zaplatit jadernou elektrárnu, se vrací na začátek

Dukovany • Autor: Shutterstock
Dukovany • Autor: Shutterstock

Plán na rozdělení firmy ČEZ jde po bezmála roční diskusi k ledu. V pondělí jej má odpískat vládní výbor pro jadernou energetiku, což de facto znamená jeho konec. Tím se zároveň odkládá debata o tom, zda stavět nové jaderné bloky a jak je zaplatit.

Právě to měl výbor do konce března vyřešit a doporučit vládě další postup. Dělení ČEZ v jednu chvíli vypadalo jako použitelná varianta. Podle informací Respektu se však nebude nikam spěchat – výbor potvrdí dřívější stanovisko, že by se o nových jaderných blocích mělo přemýšlet, ale cestu k řešení nechá jako obvykle otevřenou.

Jde o postup, který se hodí i Andreji Babišovi. Podle původních termínů měla vláda o budoucnosti jádra jednat právě letos na jaře. Kvůli vleklým jednáním o vzniku koalice a získání důvěry v parlamentu však Babiš nechce nyní toto velké téma příliš řešit.

S rozdělením ČEZ přišla sama firma, vážně se o této variantě začalo mluvit loni v létě a naplno pak letos začátkem roku. Návrh měl odblokovat debatu o nových jaderných blocích hned ve dvou směrech.

Za prvé: jaderné a uhelné elektrárny by se podle tohoto plánu kompletně zestátnily, což by vyřadilo ze hry minoritní akcionáře, kteří se nákladných investic do jádra bojí a mají dobrou šanci je zablokovat.

Za druhé: jiná aktiva, hlavně distribuční síť a obnovitelné zdroje, by se vyčlenily do nové firmy, kde by se stát svého majoritního podílu naopak zbavil a část akcií prodal. Podle podkladů, které ČEZ zveřejnil na konci ledna, měla operace vynést až 65 miliard, které mohly posloužit jako základ pro financování nových jaderných bloků.

Autor: HN - Matěj Slávik
Autor: HN - Matěj Slávik

Výbor pro jadernou energetiku je sbor úředníků ze zainteresovaných ministerstev. Vznikl za Sobotkovy vlády po zrušení tendru na dostavbu Temelína. Poté se začalo mluvit o tom, že by se mělo investovat spíše v Dukovanech, které jsou starší a doslouží dříve. Vládní dokumenty od té doby opakují, že termíny pro výstavbu nových bloků už hoří. Má-li nová elektrárna do roku 2035 nahradit tu dnešní, protože tu bude potřeba odstavit, pak by rozhodnutí o stavbě mělo padnout už nyní, jinak lze termíny těžko stihnout. Nejde totiž jen o stavbu, ale o řadu přípravných věcí, zejména o rozhodnutí, s kým elektrárnu stavět.

Ministr průmyslu Tomáš Hüner na konci ledna naznačil, že jaderný výbor i vláda by se mohly k nějakému rozhodnutí rozhoupat už na jaře. O rozdělení ČEZ tehdy mluvil jako o jedné z možných cest a příznivce dostavby v Dukovanech držel v naději, že rozhodnutí by teoreticky mohlo padnout i za této vlády. Tedy před sestavením nového koaličního kabinetu a před hlasováním o důvěře, a to právě kvůli napjatým termínům.

Babiš nicméně rozdělení ČEZ již od začátku příliš nepodporoval a výbor by mu měl v pondělí vyhovět. Získat čas Babišovi vyhovuje. Jeho plány ohledně investic do jádra zatím nejsou úplně jasné – nové bloky několikrát podpořil, ale není zřejmé, jak je chce zaplatit. Zároveň není jasné, zda se Babiš bude chtít pouštět do větších akcí s nynějším vedením ČEZ, které v minulosti opakovaně kritizoval.

Před prázdninami má ČEZ valnou hromadu, což by pro Babiše mohla být příležitost, jak do firmy dosadit své lidi. Šéf ČEZ Daniel Beneš je ale pod ochranou prezidenta Miloše Zemana, jehož Babiš nyní potřebuje kvůli sestavení vlády. Dává tedy logiku, že na otázky kolem ČEZ a jaderného tendru přijde řada až poté, co bude funkční vláda s důvěrou pohromadě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].